Hlavní obsah

Policie vyšetřuje vážné podezření z milionové zpronevěry na Úřadu vlády

Foto: ČTK

Úřad vlády podal v červnu trestní oznámení na svou zaměstnankyni. Andrej Babiš je s případem obeznámen.

Reklama

aktualizováno •

Podle policie zřejmě úřednice vytvářela faktury za fiktivní práce.

Článek

Kriminalisté vyšetřují na Úřadu vlády vážný případ: podle zjištění Seznam Zpráv jedna ze zaměstnankyň dlouhodobě zpronevěřovala peníze.

Úřednice si podle zdroje, který je s věcí obeznámen, dokázala „odklonit“ několik milionů. Jednat by se mělo o částku dosahující až k osmi milionům.

„Věcí se zabýváme a je ve stadiu prověřování. Tedy zjišťujeme, jestli se trestný čin stal, či nikoliv,“ potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk, že případ má v rukou i policie.

„V dané věci bylo Úřadem vlády podáno trestní oznámení a se zaměstnankyní byl ukončen služební poměr. Bližší podrobnosti případu jsou v současné době předmětem úkonů trestního řízení,“ dodala mluvčí vlády Jana Adamcová.

Podle informací Seznam Zpráv se jedná o zaměstnankyni vládního odboru komunikace o evropských záležitostech. Nesrovnalosti v účetnictví zjistila kontrola, po ní tato zaměstnankyně musela okamžitě odejít. Úřad vlády vzápětí podal trestní oznámení. Zdroj uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) byl o tomto případu informovaný.

Podezření zní, že úřednice vytvářela faktury za fiktivní komunikační služby, které se nikdy neodehrály. A že jí to nepozorovaně procházelo možná několik let, jak ostatně naznačuje i výše škody.

Seznam Zprávy zkoušely oslovit i ředitele odboru evropské komunikace Igora Blahušiaka, tedy přímého nadřízeného propuštěné úřednice. Dosud marně, na zaslaný e-mail nereagoval.

V článku jsme doplnili vyjádření mluvčí Úřadu vlády.

Reklama

Doporučované