Hlavní obsah

Policie vzala do vazby advokáty známé z aféry Panama Papers

Ramóna Fonsecu a Jürgena Mossacka zadrželi už ve čtvrtek, aby neutekli ze země.

 

Reklama

Ramón Fonseca a Jürgen Mossack jsou obviněni z praní peněz v souvislosti s největším brazilským korupčním skandálem posledních desetiletí.

Článek

Dva hlavní společníci advokátní kanceláře Mossack Fonseca, kteří jsou známí zejména z aféry takzvaných Panamských dokumentů, byli oficiálně vzati do vazby.

V Brazílii jsou totiž obviněni z praní peněz v souvislosti s tamním největším korupčním skandálem posledních desetiletí. Úřady je zadržely tento týden, aby nemohli utéct ze země. Informovaly o tom agentury Reuters a AP.

Svět však zná jména zakladatelů kanceláře Ramóna Fonsecy a Jürgena Mossacka více z kauzy, která se týkala rozsáhlého zakládání offshore firem v daňových rájích.

Na seznamu kanceláře, jak zjistila média, byli i čeští klienti.

Zatkli dalšího právníka, na dalšího vydali zatykač

Podle generální prokurátorky Kenie Porcellové odhalují dosud shromážděné informace tuto „panamskou firmu jako zločineckou organizaci specializující se na ukrývání majetku nebo peněz podezřelého původu".

Nejmenovaný zdroj z úřadu státního zastupitelství agentuře Reuters řekl, že kvůli brazilskému případu byl zatčen ještě třetí právník firmy Mossack Fonseca a na dalšího člena firmy byl vystaven zatykač. Místo jeho pobytu ale není známo. Totožnost těchto dvou dalších právníků firmy Porcellová neuvedla.

Obcházeli celebrity a politici daňové zákony?

Mossack a Fonseca jsou hlavními společníky firmy, která se od 80. let specializuje na obchodní právo a investiční poradenství.

Loni média zveřejnila informace z asi 11 milionů uniklých dokumentů této společnosti, z nichž mimo jiné vyplynulo, že řada politiků a celebrit z celého světa využívala tuto advokátní kancelář k obcházení daňových zákonů.

Společnost Mossack Fonseca se hájí tím, že zakládáním společností v daňových rájích neprovedla nic nezákonného.

Popíráme korupci

Ramón Fonseca na svém twitterovém účtu rovněž popřel, že by firma měla něco společného s obří korupční kauzou Lava Jato (Automyčka) v Brazílii, kvůli níž jsou se společníkem ve vazbě. Případ se týká přidělování státních zakázek firmy Petrobras.

V této kauze je vyšetřována i řada brazilských politiků a politiků několika zemí Latinské Ameriky.

Reklama

Doporučované