Hlavní obsah

Policie vyšetřuje 14 útočníků ze Staroměstského náměstí, zadržela 144 lidí

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Útočící demonstranti během nedělní akce na Staroměstském náměstí zranili 25 policistů, čtyři skončili v nemocnici.

Reklama

Podle Nejvyššího státního zastupitelství agresorům z nedělní demonstrace přitěžuje, že na policisty útočili v době vyhlášeného nouzového stavu.

Článek

Policie má první čísla z nedělního zásahu na Staroměstském náměstí, kde se konala protivládní demonstrace proti bezpečnostním a hygienickým opatřením proti šíření koronaviru. Zprvu poklidný protest se po skončení změnil v násilnosti zejména fotbalových chuligánů.

V pondělí policie oznámila, že zadržela 144 osob, proti 14 z nich zahájila úkony trestního řízení.

„Kriminalisté ve všech čtrnácti případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Demonstranti několik policistů zranili. „V průběhu bezpečnostního opatření bylo zraněno celkem pětadvacet policistů. V sedmnácti případech se jednalo o pohmožděniny a naraženiny. Tato zranění na místě nevyžadovala okamžité lékařské ošetření. Dalších osm policistů přímo na místě ošetřili záchranáři a čtyři z nich posléze převezli do nemocnice. Všichni policisté jsou již propuštěni do domácího léčení,“ uvedla dále policejní mluvčí s tím, že útočníci poškodili policejní majetek.

Už v neděli večer Kropáčová Seznam Zprávám sdělila, že zadržené radikály mohou postihnout přísnější tresty – z důvodu, že k útokům na policisty došlo v době nouzového stavu. „Samozřejmě budeme postupovat podle platného zákona a podle toho, že se jedná o nouzový stav,“ poznamenala.

Podle mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petra Malého bude nyní při vyšetřování důležité prokázat jednotlivým podezřelým konkrétní trestný čin. To, že jej chuligáni spáchali v době nouzového stavu, pro ně bude přitěžující.

„Okolnost, že takové jednání bylo spácháno v době vyhlášeného nouzového stavu, nebude v těchto případech znakem kvalifikované skutkové podstaty, ale může být považována za přitěžující okolnost. K případné výši trestů se v současné době a v této situaci nemůžeme vyjádřit, neboť nemáme k dispozici detailnější informace o protiprávních jednáních ani o osobách možných pachatelů,“ řekl Seznam Zprávám Petr Malý z NSZ.

Reklama

Doporučované