Hlavní obsah

Policie začala vyšetřovat, jak se přidělují kotlíkové dotace

Policie začala vyšetřovat, jak se přidělují kotlíkové dotace.

 

Reklama

Před úřadem Středočeského kraje se stála fronta i přes noc. Zájemců o přidělení dotací na výměnu kotlů byly stovky.

Článek

U středočeského hejtmanství v pražské Zborovské ulici čekalo ve čtvrtek ráno kolem 400 lidí kvůli dotacím na nové kotle. Někteří tam stáli už od úterý, ale ukazuje se, že to samo o sobě nemuselo k úspěchu stačit.

Způsob, jakým se lidé dostávali k dotacím, totiž bude vyšetřovat policie. Podle informací Seznamu dostala několik oznámení, že lidem během čekání přišla nabídka: Za tři až pět tisíc se dostanete na přední místa ve frontě.

Ta obsadili například majitelé topenářských firem. A pak se snažili prodat jak své výhodné pořadí, tak i služby - tedy, že lidem po získání dotace rovnou namontují nový kotel.

Příjem žádostí začal ve čtvrtek v osm ráno, kraj rozdělí 51 milionů korun od Ministerstva životního prostředí. Mluvčí krajského úřadu Pavel Lochař řekl agentuře ČTK, že do půl jedenácté dopoledne přijali úředníci zhruba 800 žádostí.

Pro přebírání dokumentů kraj vyčlenil čtyři úředníky, hejtmanství má posílenou ostrahu budovy, dovnitř jsou žadatelé pouštěni po skupinkách pěti až deseti lidí.

Ministerstvo pohrozilo zrušením dotací ve Středočeském kraji.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) chce, aby se příště o dotace na kotle žádalo elektronicky. "Krajští úředníci měli jednat jinak a více komunikovat s ministerstvem životního prostředí," uvedla na tiskové konferenci.

Podle krajského radního pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje Věslava Michalika (STAN) však není problém ve způsobu podání, ale v tom, že je systém celkově prokorupční, kdy dotaci získávají ti nejrychlejší. Anebo ti, kteří stojí v čele fronty. Michalik by považoval za transparentní například to, kdyby o tom, které z podaných žádostí budou uspokojeny, rozhodovalo losování za dozoru notáře.

Zájem o dotace je obrovský, stejně jako v předchozích případech v jiných krajích.

Středočeský region patří k těm, které mají nejvíce znečištěné ovzduší v republice.

V prvním kole dotací na nové kotle hejtmanství rozdělovalo zhruba půl miliardy korun mezi více než 4000 žadatelů. Podle pevně stanovených pravidel dotační výzvy musí Středočeský kraj do roku 2018 vyměnit 3460 kotlů.

Reklama

Související témata:

Doporučované