Hlavní obsah

Policie začne prověřovat, jestli někdo zfalšoval Zemanův podpis

Foto: Profimedia.cz

Předseda Sněmovny Radek Vondráček tvrdí, že se setkal ve čtvrtek s prezidentem a že si z ARO přinesl dokument o svolání nové Sněmovny. Snímek je z roku 2018.

Reklama

aktualizováno •

Předseda Sněmovny Radek Vondráček tvrdí, že mu prezident podepsal dokument o svolání nové Sněmovny. Není jasné, jak se za Zemanem dostal na jednotku intenzivní péče.

Článek

Policie bude prověřovat, jestli někdo z okolí vážně nemocného prezidenta Miloše Zemana nezfalšoval podpis pod důležitým dokumentem: dopisem, jímž prezident ve čtvrtek svolal schůzi nově zvolené Sněmovny na 8. listopadu.

Poté, co dopis ukázal ve čtvrtek novinářům předseda Sněmovny Radek Vondráček, bylo ve čtvrtek na Vrchní státní zastupitelství v Praze podáno trestní oznámení pro podezření, že v případě ústavně důležitého dokumentu byla padělána úřední listina.

Foto: Seznam Zprávy

Trestní oznámení začalo ve čtvrtek kolovat po sociálních sítích.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podání Seznam Zprávám potvrdila.

„Jelikož nejsme věcně a místně příslušní, postoupili jsme toto oznámení příslušnému státnímu zastupitelství,“ řekla Lenka Bradáčová pro Seznam Zprávy.

Podnět nejspíš skončí na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 6, pod které spadá Hrad i Ústřední vojenská nemocnice, v níž Zeman od neděle leží na jednotce intenzivní péče.

Případ budou řešit detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. „Touto věcí se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování,“ potvrdil CNN Prima NEWS její mluvčí Jaroslav Ibehej.

Trestní oznámení, jehož kopie začala ve čtvrtek kolovat po sociálních sítích, zmiňuje, že mohlo dojít k trestným činům padělání a pozměnění veřejné listiny a přisvojení pravomoci úřadu. Zmiňuje zejména to, že prezidentův podpis neodpovídá tomu, jak se prezident podepisuje na jiných dokumentech.

„Domnívám se proto, že tato listina nebyla podepsána prezidentem republiky, nýbrž osobou, která si uzurpuje jeho autoritu a za prezidenta republiky se vydává,“ stojí v trestním oznámení, jež neznámý autor (podpis je začerněný) poslal elektronicky na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Autor podnětu také navrhuje vyslechnout předsedu Sněmovny Vondráčka, šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše a členy prezidentovy ochranky. Pokud si státní zástupce vyhodnotí, že jde o důležitý podnět, zadá policii, ať se případem zabývá.

A to je důležité: vyšetřovatelé pak vyslechnou všechny aktéry, aby zjistili, jak k podpisu došlo. Mohou také zadat znalcům, ať prověří, zda podpis opravdu patří prezidentovi.

Foto: Seznam Zprávy

Dokument, o němž předseda Sněmovny Vondráček tvrdí, že jej přinesl z nemocnice od prezidenta.

Kromě pochybností o pravosti podpisu se ve čtvrtek navíc objevily i další – jestli se vůbec Vondráček s prezidentem sešel a jak schůzka probíhala.

Vondráček tvrdil, že prezident komunikoval a vtipkoval. Ústřední vojenská nemocnice se ale ještě večer ohradila: v prohlášení napsala, že schůzka na oddělení JIP se musela odehrát bez vědomí ošetřujících lékařů – což je proti předpisům. A že zahájí interní vyšetřování.

Nemocnice také uvedla, že nemůže potvrdit průběh schůzky. Tedy že prezident s Vondráčkem jednal a podepsal mu zmíněný dokument o svolání Sněmovny. U setkání totiž podle nemocnice nebyl nikdo z personálu.

Předseda sněmovny na podrobnosti kolem schůzky na ARO a prezidentova podpisu reagoval v odpoledním rozhovoru pro radio Impuls.

„Řeší se údajně pravost podpisu. Zase jednou měl Miloš Zeman pravdu. Říkal, že proto si mě pozval, a říkal: Přímo před tebou to podepisuji, abys neměl nejmenší pochyby, že jde o skutečnou vůli pana prezidenta,“ uvedl ústavní činitel s tím, že Miloš Zeman na oddělení akutní péče pozval právě jeho i proto, že je tím, kdo po prezidentově svolání nové sněmovny svolá ustavující schůzi dolní parlamentní komory po volbách.

Doplnili jsme reakci předsedy Poslanecké sněmovny Vondráčka a informaci o tom, že případem se bude zabývat NCOZ.

Reklama

Doporučované