Hlavní obsah

Policie zajistila majetek vlivného sportovního bosse Jansty

Foto: ČTK

Sportovnímu bossovi Miroslavu Janstovi obstavili část jeho majetku.

Reklama

Miroslav Jansta má kvůli kauze dotací do sportu obstaveny nemovitosti za 4 miliony korun – chalupu na Nymbursku a pole o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních.

Článek

Významný pražský advokát a šéf České unie sportu Miroslav Jansta je dalším obviněným v kauze rozdělování sportovních dotací, kterému vyšetřovatelé zajistili majetek.

Podle zjištění Seznamu je v katastru policejní plomba na Janstově chalupě na Nymbursku a na polích o rozloze necelých 40 tisíc metrů čtverečních.

Vrchní státní zastupitelství v Praze v jeho případě tento krok zdůvodňuje tím, že způsobil škodu zhruba čtyři miliony korun. Ve stejné hodnotě je i zajištěný majetek.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekl Seznamu Jansta.

Podle informací Seznamu začali vyšetřovatelé majetek obviněných v této kauze zajišťovat poté, co zjistili, že další obviněný – fotbalový boss Miroslav Pelta – své nemovitosti převádí na manželku.

Vyšetřovatelé proto nechali obstavit nemovitý majetek Miroslavu Peltovi. A analogicky následně obstavili nemovitosti či účty i ostatním obviněným v dotační kauze. A třeba u Jansty to bylo do výše škody, kterou mu policie v rámci vyšetřování připisuje.

Právnickým osobám, které jsou obviněny, tedy České unii sportu a Fotbalové asociaci ČR, žádný majetek obstaven nebyl.

Jaký majetek zajistili fotbalovému bossovi Miroslavu Peltovi:

Zajištěné nemovitosti Miroslava Pelty.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

Pelta před zásahem policie – jak Seznam již popsal – převedl na manželku majetek v hodnotě nejméně 45 milionů korun. Jde konkrétně o jedenáct nemovitostí.

Seznam také zjistil, že na začátku srpna přepsal na manželku i firmu Andys. Té patří další budova v samém centru Jablonce nad Nisou.

Peltovi tak žalobce zajistil jen dvě budovy, jejichž hodnotu policie vyčíslila na více než 26 milionů korun. Jde o dům, ve kterém je známá jablonecká restaurace, a dům se šesti byty v centru Jablonce nad Nisou.

Rodinný dům ve vesnici nedaleko Brna a také podíl k družstevnímu bytu v Brně má již zajištěný také obviněná bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová. Podle žalobce jde o majetek převyšující hodnotu pěti milionů korun.

„Trestní řízení je již v pokročilé fázi, ve které je potřeba vytvořit podmínky pro to, aby obviněným v dalším řízení mohla být uložena majetková sankce, jež u takto závažné trestné činnosti přichází v úvahu,“ vysvětluje žalobce Trčka v dokumentu, proč zajistil majetek Kratochvílové.

V případě Kratochvílové pak státní zástupce uvedl, že způsobila škodu 475 milionů korun.

Reklama

Doporučované