Hlavní obsah

Praha má problém. Policie zajistila pozemky, které město potřebuje pro metro D

Komplikace při výkupu pozemků pro stavbu metra D.Video: seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po dvou letech zatím Praha získala jen minimum pozemků, které potřebuje pro stavbu další linie podzemní dráhy.

Článek

Výkup pozemků pro stavbu metra D, které by mělo stát více než 40 miliard korun a má spojit centrum a jihovýchodní městskou část Písnice, se protahuje.

Celkem potřebuje Praha získat přibližně 270 pozemků. Před zhruba dvěma roky měl dopravní podnik seznam asi 190 pozemků, které ještě zbývalo vykoupit. Od té doby se zatím dohodl jen se sedmi majiteli.

Seznam navíc zjistil, že u dalších pozemků se Praze jednání komplikují.

Dvě parcely o rozloze více než 8000 metrů čtverečních, na kterých by mělo být v Písnici depo, dokonce zajistila policie. O jejich osudu tak bude rozhodovat soud.

„Pozemky jsou stále zajištěny jako náhradní hodnota výnosu z trestné činnosti. Rozhodnutí o nich si soud vyhradil do veřejného zasedání,“ uvedl ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Doplnil, že v současné době ještě není jasné, kdy soud řekne, co se s pozemky bude dít dál. Náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr Seznamu řekl, že o pozemcích se nyní vyjednává.

Policejní plomba je podle zjištění Seznamu na pozemcích kvůli vyšetřování případu skupiny obžalovaných vietnamských podnikatelů. Před soudem skončili za to, že dováželi z Asie do Česka zboží a prodávali ho tu, aniž by ho zaúčtovali.

Pozemky pro metro D. A jak nám nová trasa pomůže?Video: Radek Nohl, Jaroslav Gavenda

Další komplikace s pozemky

Nejde přitom o jedinou komplikaci.

Další parcely v Písnici mění majitele, a tak Prahu čekají jednání o jejich koupi s novými vlastníky. Na jiný pozemek v Krči je pak na jednoho z majitelů v současné době uvalena exekuce.

„Jde o realitu při výkupech pozemků, jsme v kontaktu i s potenciálně novými vlastníky,“ řekl Seznamu náměstek primátora Scheinherr.

Doplnil, že předchozímu vedení Prahy v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou se podařilo uzavřít dohodu na zhruba sedmdesáti pozemcích.

„Mým úkolem tak bude zajistit výkup zbývajících zhruba dvou set pozemků. Na dohodách intenzivně pracujeme od našeho nástupu na magistrát,“ řekl náměstek primátora.

Jednání míří k dohodě

Na konci minulého týdne Scheinherr s dalšími spolupracovníky jednal se zástupci rodiny po velkostatkáři Vojtovi. Té patří například klíčové pozemky naproti Thomayerově nemocnici.

Obě strany se shodují, že směřují k dohodě. Zároveň ale uvádí, že další jednání budou ještě probíhat.

„Vše směřuje k dohodě. Noví představitelé potvrdili svoji připravenost spolupracovat a zároveň konstatovali prioritu města – metro D,“ uvedl Jakub Sklenka, předseda představenstva developerská společnosti Reflecta Development, která rodinu Vojtů zastupuje.

Jednání s dalšími majiteli pozemků se protahují také kvůli tomu, že se obě strany nedokážou dohodnout na ceně.

Dopravní podnik nebo vedení magistrátu nabízelo majitelům takovou částku, jakou stanovil znalecký posudek. Podle dokumentů magistrátu jde většinou od 1900 do 4100 korun za metr čtvereční. Jenže majitelé pozemků chtějí po Praze za každý metr od 3 do 12 tisíc korun.

Reklama

Doporučované