Hlavní obsah

Babišovu ministryni prověřuje policie. Odvezla si její služební počítač

Policie se zajímá o zakázky zadávané agenturou CzechTourism.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Národní centrála zajišťuje důkazy na Ministerstvu pro místní rozvoj. Vyšetřovatelé se zajímají o zakázky zadávané agenturou CzechTourism.

Článek

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahují od středečního rána v sídle Ministerstva pro místní rozvoj na pražském Staroměstském náměstí.

Seznam zjistil, že se vyšetřovatelé zajímají o zakázky zadávané agenturou CzechTourism.

Podle posledních informací policie prověřuje v souvislosti se zásahem i ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou, kterou do vlády nominovalo hnutí ANO.

„Z logiky věci policie prověřuje i mě, říkám to úplně otevřeně, protože jsem byla nadřízenou CzechTourismu – ať už jako náměstkyně, nebo jako ministryně. Také na rovinu říkám, že policie byla ráno u mě doma s dotazem, zda mám doma nějakou služební techniku. Já jsem řekla, že samozřejmě ano, všechno jsem vydala, policie si to odvezla a odjela,“ popsala Dostálová.

Agentura ČTK píše, že ve středu ráno policisté odvezli Dostálové z domova její služební počítač.

Není známo, že by byl v případu někdo zadržen nebo obviněn. Babišova ministryně však ve svém vyjádření zdůraznila, že ne.

Doplnila, že policii neodpovídala na žádné otázky a neví, s čím dnešní zásah v sídle ministerstva a v CzechTourismu souvisí.

Server E15.cz přitom s odkazem na policejní spis uvedl, že Dostálová je ve věci hlavní podezřelou, a to údajně ze zneužití pravomoci a z dotačního podvodu.

Dostálová působila jako náměstkyně na Ministerstvu pro místní rozvoj od února 2014. Nejprve měla na starosti evropské fondy a operační programy, později se stala první náměstkyní pro regionální rozvoj. Ve funkci skončila po loňském zvolení do Sněmovny, ministryní je od prosince 2017.

Zajišťujeme důkazy

Přítomnost policistů v budově ministerstva na Staroměstském náměstí ve středu dopoledne potvrdila mluvčí resortu Veronika Vároši.

„Ministerstvo poskytuje součinnost policii, bližší informace v tuto chvíli nebudeme sdělovat,“ uvedla mluvčí.

Podle mluvčího pražských žalobců Aleše Cimbaly policisté především zajišťují důkazy. Kauzu dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2.

„Mohu potvrdit, že na Ministerstvu pro místní rozvoj probíhají úkony trestního řízení. Jde především o úkony směřující k zajištění důkazů. Nikdo dosud obviněn nebyl,“ řekl Cimbala.

Rozlučka za státní peníze

Policie zasahovala také v pražském sídle agentury CzechTourism.

Nejvyšší kontrolní úřad před dvěma roky podal trestní oznámení na agenturu CzechTourism kvůli nehospodárnému používání státních peněz a porušení několika zákonů.

Podle kontrolorů agentura například zaplatila 300 tisíc korun za rozlučku s ředitelem. Dalších 600 tisíc korun pak stály dárkové poukazy na wellness pobyty.

CzechTourism je státní příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj. Jejím cílem je propagace České republiky jako destinace cestovního ruchu.

Reklama

Doporučované