Hlavní obsah

Policie zadržela náměstka Maláčové. Nemám s ním dobré zkušenosti, řekl Babiš

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Policie zasahovali na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Reklama

aktualizováno •

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili dva zaměstnance Ministerstva práce a sociálních věcí. Případ se týká zakázky na nový informační systém na výplatu sociálních dávek.

Článek

Státní zástupce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství uvedl, že byly obviněny dvě osoby pro zločin pletichy při zadání veřejné zakázky a také pro zneužití pravomoci úřední osoby.

„A to v souvislosti s probíhajícím a plánovaným zadávacím řízením na veřejné zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR,“ doplnil Matula.

Jedním z nich je Jan Baláč, náměstek ministryně Jany Maláčové pro řízení sekce ekonomické a ICT, uvedl server Lidovky.cz. Druhým mužem má být vedoucí oddělení bezpečnosti ICT, který se jmenuje Karel Macek.

Policisté zasahovali v budově ministerstva na Praze 2. Zásah proběhl také na pražské Pankráci v sídle společnosti OKSystem. Ta od 90. let pro ministerstvo zajišťuje IT systémy na výplatu dávek.

„Policisté dnes v OKsystemu požádali o předání podkladů ve věci zakázky pro MPSV, která je stále ve fázi vyhodnocování. Zaměstnanci OKystemu s policisty spolupracují a poskytují veškerou součinnost,“ uvedla za společnost OKSystem Zdena Vaňková. Jde o zakázku na nový informační systém pro výplatu sociálních dávek, který ještě nebyl spuštěn.

Ministryně práce Jana Maláčová odjela na ministerstvo ráno přímo z jednání vlády. Policii poskytuje plnou součinnost, proto neodjela ani na plánovanou vládní návštěvu prezidenta do Lán. Na ministerstvu sice uspořádala krátký briefing pro novináře, odmítla na něm ale cokoli sdělit. Nepotvrdila ani zakázku, o kterou se policie zajímá, ani kdo je mezi obviněnými.

Premiér Andrej Babiš po setkání vlády s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uvedl, že bude po ministryni chtít vysvětlení. Řekl také, že jde o velice nepříjemnou situaci. Poznamenal, že IT systém na ministerstvu práce a sociálních věcí a tamní soutěže na zakázky dlouhodobě kritizuje. Řekl také, že kritizoval přímo Baláče. „Máme názor, že není kompetentní, že se nám nelíbilo, jak tam působí, že s ním nemáme dobré zkušenosti. Samozřejmě teď poté, co se stalo, budeme chtít po paní ministryni, aby nám to vysvětlila, co se tam stalo,“ řekl novinářům předseda vlády.

„Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Foto: ČSSD

Náměstek ministryně práce Jan Baláč. (Foto: ČSSD)

Policisté podle informací Seznamu prověřují zakázku na nový informační systém na vyplácení sociálních dávek, který by měl být spuštěn příští rok. Resort ani po dvou tendrech nemá dodavatele systému, ačkoli začátkem roku 2021 skončí dosavadní smlouva s OKSystemem.

Poslední soutěž skončila u antimonopolního úřadu. Tendru se zúčastnil OKSystem a společnost DXC Technology – zatímco první firma údajně chtěla systém dodat za 800 milionů korun, DXC nabídlo cenu 268 milionů. OKSystem nabídku napadl jako příliš nízkou a ministerstvo pak DXC z tendru vyřadilo.

Antimonopolní úřad ale na konci loňského roku rozhodnutí o vyloučení zrušil. Ministerstvo podle něj nepostupovalo dostatečně transparentně, když mělo zdůvodnit, proč mu cela připadá příliš nízká.

Baláč je náměstkem ministryně Jany Maláčové od loňského června. Před svým příchodem do tohoto úřadu byl manažerem v několika firmách. V minulosti se angažoval také v pražské ČSSD.

Premiér: Posílal jsem dopisy

Podle předsedy ČSSD a ministra vnitra Hamáčka je Baláč člověk, který se v oblasti informačních systémů orientuje. „Samozřejmě problematika informačních systémů na ministerstvu práce je složitá. V lednu jsem požádal vládního zmocněnce (pro IT a digitalizaci Vladimíra) Dzurillu a hlavního architekta ministerstva vnitra pro e-government, aby spolupracovali s ministerstvem práce, aby se situace vyřešila, protože ta je tam dlouhodobě problematická,“ dodal Hamáček.

„Pokud je tam nějaká korupce, tak to je velice špatně,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zopakoval, že ohledně IT systémů na MPSV Maláčové napsal asi deset dopisů.

Reklama

Doporučované