Hlavní obsah

Policie zasahovala na radnici Brna-střed. Prověřuje vysoce postavené politiky

Foto: Profimedia.cz

Policie zasahovala na radnici také loni v březnu.

Reklama

aktualizováno •

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu opět zasahovali na radnici Brna-střed. Zásah přímo nesouvisí s kauzou Stoka.

Článek

Nepříjemné vzpomínky se vrátily úředníkům na radnici Brna-střed. Po roce a půl tam znovu zasahovali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Radnice měla vyvěšené upozornění, že je zavřený odbor investiční, ekonomický, bytový a správa nemovitostí. „Jsme maximálně nápomocní policistům. Pan tajemník Petr Štika s nimi komunikuje a pomáhá jim. Budeme součinní tak dlouho, jak bude potřeba,“ uvedla mluvčí radnice Brna-střed Kateřina Dobešová.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej odmítl sdělit k zásahu podrobnější informace. Policisté ukončili razii na radnici Brno-střed nad ránem. Na radnici bude od rána běžný provoz.

Loni v březnu se zásahem na radnici rozvinula takzvaná kauza Stoka. Kvůli manipulaci s veřejnými zakázkami v celkové hodnotě přes půl miliardy korun policie prověřovala stovku míst. V kauze je nyní celkově obviněných 37 lidí a tři firmy. Mezi nimi také bývalý místostarosta Brna-střed Jiří Švachula (dříve ANO).

Pondělní akce ale se Stokou přímo propojená není. „Zásah není prováděný v žádné z mnou dozorovaných kauz. Nesouvisí to s kauzou Stoka ani s případy na ni napojenými,“ řekl vrchní stání zástupce Radek Mezlík, který má rozsáhlý případ na starosti.

Pojítkem přesto může být korupce spojená s obecními byty. Tentokrát se však týká jiné politické garnitury. Podle Hospodářských novin kriminalisté nyní prověřují vysoce postavené brněnské politiky ODS kvůli podezření, že kupčili s brněnským majetkem a brali milionové úplatky. Mezi vyšetřovanými jsou mimo jiné exministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek, jeho tehdejší náměstek Radomír Daňhel, primátorka Brna Markéta Vaňková i její náměstek Robert Kerndl.

Redakce Seznam Zpráv se snažila získat jejich vyjádření, ale dosud nereagovali.

Případ dozoruje Petra Lastovecká z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Odmítla jej komentovat.

HN a Aktuálně.cz nedávno informovaly o vyšetřování politiků, které odstartovala výpověď jejich známého, bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka. Policisté ho stíhají a hrozí mu vězení za kupčení s městským majetkem. Hubálek uvedl, že byl součástí systému, jejž tvořili právě politici ODS, kteří Brno řídili před hnutím ANO. Hubálek popsal systém jako asi čtyřicet na sebe napojených firem a lidí, z velké části komunálních politiků ODS a jejich příbuzných, kteří údajně obchodovali s městským majetkem a za statisícové až milionové provize jej přidělovali a účelově privatizovali.

Reklama

Doporučované