Hlavní obsah

Policisté zajišťují dokumenty v úřadu Jermanové. Zasahují i ve středočeské knihovně v Kladně

Středočeský kraj a jeho knihovnu v Kladně navštívili v úterý policisté. Vyšetřují se pochybné smlouvy, na které upozornil Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu dorazili do sídla úřadu před devátou ráno. Objevili se podle zjištění Seznamu také ve Středočeské vědecké knihovně Kladno.

Článek

Detektivové začali prověřovat externí smlouvy, za které Středočeský kraj vyplatil externím pracovníkům celkem pět milionů korun. A pro informace si v úterý ráno došli přímo do sídla úřadu hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z hnutí ANO.

Policisté zasahují v budově Středočeského kraje ve Zborovské ulici v Praze. Podle svědků jsou v kanceláři hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové a na personálním odboru.

Podle informací Seznamu navíc policisté dorazili v devět hodin ráno i do Středočeské vědecké knihovny v Kladně.

Zásah na středočeském krajském úřadu potvrdil nejprve šéf tiskového odboru Marek Rejman a mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Přítomnost policie v kladenské knihovně pak nepřímo Seznamu potvrdil nynější ředitel knihovny Tomáš Ondrášek: „Omlouvám se, stojím tu na chodbě a kolem mě je několik další lidí. Netrapte mě,“ řekl.

Detektivové si podle informací Seznamu kopírují data ze serverů, vyřadili také z provozu webové stránky knihovny. Někteří pracovníci museli podepsat papíry, že nesmí sdělit podrobnosti z vyšetřování.

Zdroje Seznamu také potvrzují, že policisté z NCOZ si vyžádali na krajském úřadu informace ke smlouvám, jejichž pozadí Seznam rozkrývá už od dubna. Tehdy zjistil, že odbor spadající přímo pod hejtmanku Jermanovou Pokornou vyplatil v roce 2017 pět milionů za smlouvy na dohodu o pracovní činnosti a dohodu o provedení práce.

Smlouvy se však uzavíraly také právě ve Středočeské vědecké knihovně. A rovněž budily pochybnosti.

Smlouvy uzavřel loni na podzim ředitel knihovny Robert Georgiev, člen ČSSD a bývalý spolupracovník souzeného hejtmana Davida Ratha.

Georgiev dostal funkci poté, co odešel z postu ředitele úřadu Středočeského kraje. Jednou z jím najatých pracovnic byla právnička Lucie Knabe, která podle dokumentů získaných Seznamem loni v listopadu odpracovala mimo jiné na „právním rozboru vyhlášky č. 190/2017 k provedení § 3 odst. 3 insolvenčního zákona“ a dostala za to 18 500 korun.

Druhým poradcem se smlouvou od ředitele Georgieva byl Michail Odarčenko: v říjnu roku 2018 vykázal, že vyhledával informace k výsadkům parašutistů z Británie během druhé světové války. A také studoval materiály o partyzánech uložené přímo ve vědecké knihovně. Celkem v říjnu odpracoval 100 hodin. Dostal za to 30 tisíc korun.

Ředitel úřadu: Nikdo nebyl zadržen

Středočeský úřad oficiálně informoval o policejním zásahu ve svých kancelářích až krátce před polednem.

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub uvedl, že v souvislosti se zásahem policistů nebyl nikdo zadržen. Nechtěl ale komentovat, na jakých odborech policisté zasahují, ani jaké dokumenty zabavují.

Vyjádření ředitele úřadu:

Ředitel střdočeského krajského úřadu vysvětluje novinářům, co se děje v kancelářích.Video: Seznam Zprávy

Seznam se pokoušel kontaktovat také hejtmanku Pokornou Jermanovou. Její mobilní telefon byl nejříve vypnutý, po poledni hejtmanka hovory odmítla.

Nakonec její vyjádření přinesla agentura ČTK. Ukázalo se, že Jaroslava Pokorná Jermanová i po policejním zásahu přesvědčena , že při uzavírání pracovních smluv s externisty nevznikla žádná pochybení. „K dnešnímu zásahu v budově krajského úřadu musím říci, že jsem ráda, že úřad od počátku s policií úzce spolupracuje. Nemáme co skrývat a je dobře, že budou všechna podezření policií prošetřena. Do mé kompetence personální záležitosti ani uzavírání smluv nespadají,“ uvedla v písemném stanovisku.

Její náměstek pro finance a kolega z hnutí ANO Gabriel Kovács komentář odmítl. Nejprve slíbil, že se redakci ozve, ale na opakovanou žádost o vyjádření už uvedl, že nebude na situaci reagovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, je to záležitost úřadu,“ uvedl.

Další radní – pro oblast investic a veřejných zakázek – Martin Herman uvedl, že ho zásah policie kvůli smlouvám překvapil. „Trochu se tomu divím, protože zrovna minulý týden na kontrolním výboru byla předložena nějaká zpráva odboru interního auditu, která deklarovala, že zákon porušen nebyl,“ řekl Herman.

Vyjádření radního Hermana:

Martin Herman nechápe, kde se police na středočeském úřadu vzala.Video: Seznam Zprávy

Smlouvy skutečně prověřoval také vnitřní audit úřadu. Žádná pochybeni neshledal, avšak nezabýval se vůbec tím, jaké lidi úřad zaměstnával, ani tím, jakou práci najatí lidé za platy v řádu desítek tisíc odvedli a zda ji úřad vůbec potřeboval. Auditoři se zabývali jen formální stránkou nabírání externistů.

Více zde:

Na samém počátku

Seznam získal v dubnu soupis všech smluv z odboru kanceláře hejtmanky včetně odměn a druhu zaměstnaneckého poměru. Jména však neobsahuje, součástí jsou pouze anonymizované výkazy činnosti vyplněné jednotlivými pracovníky.

Ti každý měsíc po jednotlivých hodinách vypisovali, co vykonali. Jde však o kusé zápisy, z nichž není výsledek práce zřejmý.

Jak takové výkazy vypadaly, se podívejte zde:

Foto: Vojtěch Blažek

Jeden z pracovníků trávil čas psaním „PR výstupů“. Jakých, to zůstává tajné.

Monitoringy a analýzy

Seznam také už popsal, co smlouvy a výkazy externistů říkají o jejich využití pro Středočeský kraj.

Například pod číslem 5676 je ukryt externista, který měl smlouvu na dohodu o pracovní činnosti od 15. února do 31. prosince 2017. Většinou se v jeho výkazech opakují položky jako „analytická činnost“, „PR výstupy“, „analytika“ nebo „government relations“. Měsíčně podle výkazů odpracoval většinou přesně 80 hodin, jednou 81 a jednou 67. To vše za 30 tisíc měsíčně.

Středočeský kraj měl od 1. března 2017 také úředníka speciálně zaměřeného na „přípravu strategie a následnou realizaci komunikace na sociálních sítích“. Jeho výkony a význam pro chod kraje si cenil na 44 tisíc měsíčně. Kromě Facebooku se tento člověk staral také o YouTube, Instagram a Twitter a měl také vytvářet a zpracovávat fotografie a videoobsah pro krajský úřad. Ve výkazech práce se uvádí, že například v květnu věnoval správě sociálních sítí a přípravě nového webu 83 hodin.

Co je důležité: jde o částky za poloviční úvazek. Podle zákona smí pracovník na dohodu o pracovní činnosti odpracovat nanejvýš 20 hodin týdně.

Radní za ANO – mezi nimi výše citovaní Martin Herman či Gabriel Kovács – zjištění Seznamu v dubnu bagatelizovali a prohlásili, že nehodlají pátrat po pozadí smluv a po tom, co kraj konkrétního za tyto peníze obdržel.

„Já za sebe se odmítám v takových drobnostech hrabat,“ řekl radní Gabriel Kovács zodpovědný na kraji za finance.

Hejtmanka Jermanová Pokorná pak v písemném prohlášení sdělila, že jde o politický boj, na kterém se podílejí „opoziční média.“

Reklama

Doporučované