Hlavní obsah

Policie si došlápla na mocného muže mezi zpravodajci, zajímá se i o Chovance

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Policie zadržela bývalého náměstka civilní rozvědky Zdeňka Blahuta. Rozvědka čelí už od loňského roku rozsáhlému vyšetřování, jak hospodaří s penězi. Premiér se netají tím, že Blahuta považuje za svého nepřítele a strůjce „kampaní“.

Článek

Zdeněk Blahut patří dlouhodobě k nejmocnějším lidem ve zpravodajské komunitě, dříve působil jako náměstek civilní rozvědky. Po nástupu Andreje Babiše do Strakovy akademie státní správu opustil.

Nyní byl zadržen, jak informovala jako první Česká televize. A to kvůli podezření z podvodu a zneužití pravomoci. Z informací Seznamu vyplývá, že jde o kauzu spojenou s penězovody v tajné službě. Respektive s podezřením, že si exnáměstek zneužíval fondy rozvědky.

Civilní rozvědka spadá pod ministerstvo vnitra. Některá média v této souvislosti napsala, že zadržen a vyslýchán je také exministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec. Jeho mediální zástupce ovšem Seznamu řekl, že je to kachna. A Chovanec sám to později popřel.

Jisté je, že se o něj policie zajímá. Blahut byl do funkce jmenován za Chovancova ministrování a platil za jeho spojence. Vyšetřování, jak rozvědka hospodařila, pak už stálo křeslo šéfa služby Jiřího Šaška. Ten je nyní podle informací Neovlivní.cz také veden mezi podezřelými.

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

To rozeslalo tiskovou zprávu, v níž žalobce Marek Bodlák uvádí: „Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze zahájil dnešního dne pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze v souvislosti s trestním oznámením týkajícím se hospodaření Úřadu pro zahraniční styky a informace trestní stíhání jedné osoby pro zločiny podvodu dle § 205 odst. 1, 5 písm. a) tr. zákoníku a zneužití pravomoci úřední osoby dle § 329 odst. 1 písm. a), odst. 3 písm. a), b) tr. zákoníku.“

Další informace nebude zastupitelství sdělovat s odkazem na zákon o utajovaných informacích a o bezpečnostní způsobilosti.

Zásah komentuje v Poledních Zprávách TV Seznam investigativní novinářka Sabina Slonková.Video: Seznam Zprávy

Respekt ve své online verzi píše, že Blahut je obviněn za nákup šesti speciálních odposlouchávacích přístrojů Agáta. Jde o popsaný případ, v němž jde o to, že rozvědka nedokázala doložit, zda přístroje vlastně koupila a kam byly dál poslány. „Koupilo je tehdejší ministerstvo vnitra vedené Milanem Chovancem a rozvědka měla přístroje dodat blíže nespecifikované africké zemi, pravděpodobně Egyptu,“ připomíná Respekt.

Jak ovšem podotýká investigativní novinářka Sabina Slonková: „Pro pochopení příběhu je také dobré mít na paměti, že tajné služby ne vždy dělají všechny věci v souladu se zákonem. Ne vždycky mohou do posledního haléře vyúčtovat peníze, které na jednotlivé akce využívají. A ne vždycky to jsou legální peníze, které procházejí účetnictvím.“

Blahutův nástupce ve funkci – Radek Musílek – ovšem vypočetl, kolik peněz se ve službě mělo zpronevěřit. Podal trestní oznámení, podle něhož se v Chovancově éře „odklonilo“ skoro 800 milionů korun. „Konkrétně jde o to, že několik lidí ze služby (shodou okolností spojovaných s ČSSD) je podezřelých, že jim z nákupů služeb a techniky pro rozvědku zůstávaly peníze bokem,“ uvedla Slonková.

Blahut, Šuman, Babiš

Zdeněk Blahut je dlouholetý zpravodajský důstojník, jehož Andrej Babiš považuje za osobního nepřítele.

„Premiér Babiš rozvědku už od dva roky podezřívá, že se v minulém volebním období pod taktovkou ČSSD podílela na diskreditačních akcích proti jeho osobě, konkrétně jejím lidem připisuje autorství twitterového účtu Julius Šuman,“ uvedla Slonková.

Jak popsala v textu na Neovlivní.cz, Blahut čelí už přes dva roky nejrůznějším utajovaným vyšetřováním. Jejich cílem je najít důkazy pro Babišovu teorii, že právě on je Šuman. (Což Blahut striktně odmítá.)

Na účtu Julius Šuman, který si vypůjčil jméno Babišova řídícího důstojníka v StB, se před volbami v roce 2017 objevovaly informace a nahrávky odhalující skutečné praktiky lídra ANO a jeho motivaci v politice. Jedna z tajných nahrávek Babiše například usvědčila, že zasahuje do obsahu novin, které si koupil.

V červnu to byly dva roky, co skupina Šuman nahrávky zveřejnila.

V poslední době měla policie Blahuta v hledáčku v souvislosti s rok starým útokem na strategickou firmu Čepro, do kterého byl Blahut zapleten a kvůli kterému jej začala v utajení vyšetřovat celní správa.

Případ jsme popsali v tomto textu:

Reklama

Doporučované