Hlavní obsah

Policie zasahuje na brněnské radnici. Případ se dotýká sponzora ANO i druhého muže hnutí Faltýnka

Policisté zasahují na radnici městské části Brno-střed i v domě radního za ANO Jiřího Švachuly.Video: Tomáš Svoboda

 

Reklama

aktualizováno •

Policisté ve čtvrtek ráno spustili rozsáhlý zásah na radnici Brno-střed i městském antimonopolním úřadu.

Článek

Na radnici městské části Brno-střed zasahuje policie, úřad bude celý den pro veřejnost uzavřený. Na úřadu zasahují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jsou také v sídle antimonopolního úřadu v Brně. Vyšetřovatelé se vypravili také na radnici Brno–střed. Z informací, které nashromáždila redakce Seznam, vyplývá, že zasahují i v domě radního za ANO Jiřího Švachuly.

Švachula je sponzorem hnutí premiéra Andreje Babiše a je rovněž členem dozorčí rady ČD Cargo. V současné době před jeho domem v Brně stojí policejní vozidla.

Policejní razie se dotýká druhého muže ANO, šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Jeho advokát Josef Bartončík Seznamu řekl, že ho policie v této souvislosti kontaktovala. „Podle mého názoru se tyto úkony netýkají ničeho, z čehož by byl pan Faltýnek podezřelý. Podle mě bude v tomto případě maximálně v pozici svědka,“ řekl Bartončík.

Faltýnka prý policie oslovila kvůli tomu, že ho žádala o některé dokumenty. Jeho telefon je v současné době nedostupný. Bez udání důvodů se omluvil z dnešního jednání Sněmovny. Informace o něm nemají ani někteří poslanci a ministři za hnutí ANO.

Zadržený je podle zdroje Práva i brněnský podnikatel Saman El-Talabani. Podle neoficiálních informací se zásah týká veřejných zakázek.

„Ráno jsme jen dostali avízo, že úřad bude uzavřený, čekáme na další zprávy,“ řekla ČTK místostarostka radnice Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL).

Bývalý zastupitel městské části Bohumil Straka ČTK napsal, že špatné zakázky už dříve kritizoval. Nyní podrobnosti neví. „Já jsem byl v letech 2014–2018 hlasem opozice a šéfem kontrolního výboru a mnohokráte špatné zakázky kritizoval a dával i podněty k antimonopolnímu úřadu,“ uvedl Straka v SMS zprávě.

Policisté si pro další důkazy přišli také do Fakultní nemocnice Brno. „Ze strany nemocnice jsme obdrželi informaci, že na místě byla policie. V tuto chvíli však neznáme žádné bližší podrobnosti,“ řekl Seznamu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO).

Akci dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Státní zástupce Petr Šereda Seznamu policejní zásah potvrdil. Bližší informace neuvedl.

„Mohu sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ řekl ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Reklama

Doporučované