Hlavní obsah
Online

Očkovací pas nesmí být nástrojem diskriminace, řekl Petříček

Foto: Jan Mihaliček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes v Chorvatsku řekl, že plánované očkovací pasy se nesmí stát nástrojem diskriminace těch, kteří se očkovat nemohou. Evropská komise má předložit svůj návrh na zavedení pasů zítra.

- Premiér Andrej Babiš naléhá na ministra zdravotnictví, aby přehodnotil nastavená pravidla pro očkování. Blatný má podle předsedy vlády zvážit prodloužení intervalu mezi první a druhou vakcínou, aby mohlo dostat první dávku více lidí. Při odletu na návštěvu Rakouska také řekl, že není důvod, aby Česko přestalo očkovat vakcínou AstraZeneca. K tomu v posledních dnech přistoupila řada evropských států.

- Pokud vás zajímá, jak se koronavirus šíří v jednotlivých obcích v Česku, přehlednou mapu najdete ZDE.

Dění jsme sledovali také v pondělí

  • Jsou obavy z vakcíny AstraZeneca oprávněné?

    Množství evropských států v posledních dnech a hodinách preventivně pozastavilo očkování vakcínou firmy AstraZeneca. Seznam Zprávy formou odpovědí na otázky přináší přehled všeho, co je známo o příčinách tohoto opatření.

  • EU poskytla Česku mimořádnou půjčku ve výši jedna miliarda eur

    Evropská komise vyplatila České republice miliardu eur (přes 26 miliard korun) z úvěrového programu Evropské unie na podporu zaměstnanosti v mimořádných situacích (SURE). Oznámila to komise. Upozornila, že pro Česko je to první půjčka z tohoto programu.

    Celkově komise v rámci programu SURE uvolnila sedmi členským zemím EU ve formě půjček devět miliard eur. Kromě Česka dnes peníze získaly rovněž Španělsko, Chorvatsko, Itálie, Litva, Malta a Slovensko. Těchto šest zemí obdrželo peníze z programu již dříve. Komise nástroj SURE financuje vydáváním sociálních dluhopisů. Půjčky z programu pomáhají členským státům řešit náhlé zvýšení veřejných výdajů na zachování zaměstnanosti.

  • Hygiena v jižních Čechách má méně případů koronaviru

    Hygienici na jihu Čech zaznamenali za posledních 24 hodin 916 nových případů koronaviru. Je to o 140 méně než minulé úterý. Sedm pacientů s covidem-19 za posledních 24 hodin zemřelo. V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

  • Iniciativa vyzvala ministra Havlíčka k rezignaci

    K několikatýdenní uzávěře veškerého průmyslu s výjimkou kritické infrastruktury vyzvali v úterý vládu před budovou Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) zástupci iniciativy Zastavme covid, společně a spravedlivě. Podle nich jsou současná opatření vlády nedostatečná a chaotická. Mluvčí MPO Štěpánka Filipová k akci iniciativy řekla, že úřad o ní nedostal žádné informace, a proto ji nemůže ani komentovat.

    Iniciativa podle jejích zástupců vznikla k prosazování strategie k potlačování viru a řešení sociálních dopadů pandemie. „Česká vláda selhává v obou těchto věcech,“ uvedl mluvčí iniciativy Jan Májíček. Podle iniciativy je zavření průmyslových podniků nezbytné pro zastavení šíření viru. Iniciativa to označila za nedemokratický přístup a vyzvala Havlíčka k rezignaci.

  • Petříček: Očkovací pas nesmí nikoho diskriminovat

    Takzvané očkovací pasy, jejichž návrh připravuje Evropská komise, nesmějí být podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka prostředkem diskriminace. Podle chorvatského deníku Jutarnji list to šéf české diplomacie řekl dnes při návštěvě u českých krajanů v Daruvaru, kde zahájil dvoudenní pracovní cestu do Chorvatska.

    „Je pro nás důležité, aby to bylo pro občany co nejjednodušší, aby se zajistila velká ochrana osobních údajů, a stejně tak chceme, aby očkovací pas nebyl nějakým prostředkem diskriminace lidí, kteří se nemohou očkovat,“ citoval Jutarnji list vyjádření Petříčka.

    Evropská komise by měla ve středu předložit návrh takzvaných očkovacích pasů. Zejména jihoevropské státy, které spoléhají na letní návrat turistů, chtějí, aby EU co nejdříve připravila kritéria pro jednotné digitální osvědčení, na jehož základě budou moci lidé očkovaní proti covidu-19 bez testů, karantén či dalších podmínek cestovat mezi unijními zeměmi.

  • Odborníci varují před tlakem na používání neschválených vakcín

    Odborníci varují před mediální a politickou propagací vakcín proti covidu-19, které nebyly schváleny Evropskou agenturou pro léčivé prostředky (EMA). Pod politickým a mediálním tlakem by se podle nich také nemělo měnit používání léčiv. V prohlášení zaslaném ČTK to uvedli zástupci vědecké rady Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové v čele s předsedou rady a děkanem fakulty Tomášem Šimůnkem.

  • Ministerstvo v COVID gastro přijalo žádosti za 3,3 miliardy

    Ministerstvo průmyslu a obchodu v programu COVID gastro uzavřené provozovny přijalo 20 572 žádostí za 3,3 miliardy korun. O dotaci za nucené uzavření nebo omezení provozu kvůli pandemii mohli podnikatelé žádat do pondělí. Z přijatých žádostí jich úřad k dnešku schválil 90 procent za zhruba tři miliardy korun. Úředníci hodnotí dalších asi 1500 žádostí za 256,2 milionu korun, zhruba 500 žádostí v objemu 84 milionů korun je vráceno k dopracování. Zamítnuta nebyla dosud žádná žádost.

  • Babiš jednal s evropskými premiéry

    Premiér Babiš ve Vídni jednal se spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem, bulharským předsedou vlády Bojkem Borisovem a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou. K jednání se prostřednictvím videokonference připojili také chorvatský premiér Andrej Plenković a lotyšský premiér Krišjānis Karinš.

    Český premiér je přesvědčen, že vakcíny se do evropských zemích nerozdělují spravedlivě. Chce, aby 14 milionů dodatečně vyjednaných vakcín od firmy Pfizer bylo použito na dorovnání rozdílů mezi zeměmi. „Bylo deklarováno, že do konce června je cíl EU a všech členských států proočkovat zhruba 70 procent obyvatelstva. V tuto chvíli to tak ale nevypadá, ten princip rozdělování je jiný,“ uvedl Babiš.

    Foto: Twitter/Andrej Babiš

    Premiér Andrej Babiš a rakouský premiér Sebastian Kurz.

  • Opozice se zatím nerozhodla, zda znovu prodloužit nouzový stav

    Podpora Poslanecké sněmovny pro další vládní žádost o prodloužení nouzového stavu kvůli pokračující epidemii koronaviru zatím není jasná. SPD opakovanou žádost kabinetu nepodpoří, další opoziční strany čekají s rozhodnutím na jednání v tomto týdnu i další vývoj epidemie. Za předčasnou označil otázku předseda komunistů Vojtěch Filip, jehož strana menšinový kabinet toleruje. Pokud Sněmovna nebude souhlasit s prodloužením nouzového stavu, skončí 28. března. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) kabinet případně o prodloužení nouzového stavu požádá až po víkendu.

  • Choreograf Zuska zůstal ve své výzvě otevřít divadla osamocen

    Choreograf a někdejší šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska zůstal ve své výzvě otevřít divadla osamocen. Zuska v lednu vyzval tuzemské scény, aby se na první výročí chvíle, kdy se kvůli opatřením proti šíření koronaviru uzavřela česká kultura, otevřely pro diváky. Většina tuzemských divadelníků Zuskovu výzvu odmítla ihned, ani v den výročí 12. března na ni zřejmě nikdo nereflektoval. Zuska dnes řekl, že za svými vyjádřeními si stojí i po dvou měsících. „Vždyť se ta situace všeobecně vlastně ještě vyostřila. V přímém přenosu sledujeme další kroky vedoucí k plošnému omezování práv a svobod, obcházení ústavy, ničení práce a existence statisíců lidí, úplné rezignaci na důležitost sektoru školství, vzdělání a živé kultury…, dalšímu nafukování již obřího státního dluhu,“ uvedl. Ve jménu péče o zdraví se podle něj likviduje přirozená imunita lidí, zvyšuje se strach a stres a společnost je tlačena do stadia, kdy se stane opravdu nemocnou. „A to psychicky, fyzicky i morálně,“ míní úspěšný taneční choreograf.

  • Blatný: Záchranáři víc než lékaři nedostanou

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný odmítá požadavek odborů, aby záchranáři dostali vyšší covidové odměny než ostatní zdravotníci. Těm vláda schválila odměny ve výši 75 tisíc korun, odbory by chtěly pro záchranáře částku až 120 tisíc korun. Záchranáři jsou podle nich pod velkým tlakem a jsou prvními, kdo se s covidovými pacienty setká.

    „Navýšení odměn jedné skupiny oproti jiné je nefér,“ uvedl Blatný. Záchranáři nejsou na vládním seznamu zdravotníků, kteří mimořádnou odměnu dostanou. Vláda však později schválila kompenzační vyhlášku, která by odměny pro záchranáře měla vyřešit.

  • Do Česka přijde víc vakcíny Pfizer

  • Pražskou MHD využívá o 60 procent méně cestujících

    Pražskou veřejnou dopravu využívá v současné době ve všední dny proti normálu zhruba o 60 procent méně cestujících. Důvodem jsou opatření proti šíření nemoci covid-19. Největší pokles je v metru. Největší úbytek cestujících zatím byl loni v březnu. Vyplývá to z dokumentu organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Dokument vytvořila pro magistrátní výbor pro dopravu. Provoz MHD byl loni na začátku pandemie omezen a jen dopravní podnik očekává propad tržeb za loňský rok až 1,4 miliardy korun. Poptávka po cestování metrem se snížila podle dokumentu o 68 procent. Zatímco před pandemií se uskutečnilo zhruba 1,16 milionu cest, v současné době je to v průměru 368 000 cest. V případě tramvají a autobusů klesl počet cestujících shodně o 63 procent. U tramvají je to z 1,105 milionu cest na 407 000 a u autobusů z předcovidových 1,015 milionu na 380 000.

  • Koller, Medvecká a další umělci a lékaři vyzývají lidi k očkování

    Lékaři ze Slaného a herci spouští očkovací kampaň #opětspolu. Chtějí přesvědčit veřejnost, aby se nechala očkovat, a vyvracet dezinformace o vakcínách. Iniciátorem kampaně je slánský lékař Matěj Falc. „Bohužel s neochotou lidí nechat se očkovat se setkávám neustále, proto má podle mě celý projekt smysl. Stát je ve všem o tři kroky pozadu,“ popsal lékař, proč je podle něj taková kampaň potřeba. Podpořilo ho i vedení nemocnice. Autoři natočili dvě videa, ve kterých lékaři i známé osobnosti, například David Koller, Taťjana Medvecká, Vladimír Kořen a další přesvědčují veřejnost o tom, proč je důležité se nechat očkovat.

    Podívejte se na video k očkovací kampani #opětspolu.Video: #opětspolu​ ...s kulturou

  • Za útok polenem na policistu zakázal soud demonstrantovi pobývat v Praze

    Soud dnes potrestal účastníka loňské protivládní demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze za to, že trefil zasahujícího policistu polenem do hlavy. Devětatřicetiletému elektromontérovi Lukáši Veselému z Teplic uložil roční podmínku a dvouletý zákaz pobytu na území Prahy. Verdikt zatím není pravomocný. Veselý tvrdí, že hozeným předmětem nebylo poleno, ale zpola vypitá půllitrová lahev z plastu. Demonstrace proti vládním protiepidemickým opatřením, která vyústila ve střety části účastníků s policisty, se konala 18. října. Útočníci házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní dělo či zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Přímo na náměstí zadržela přes 100 lidí. Dvacet policistů i někteří z demonstrantů utrpěli zranění. Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 uznal Veselého vinným z násilí proti úřední osobě a z výtržnictví. Podle verdiktu vzal muž u stánku s občerstvením asi třiceticentimetrové poleno a v parčíku za radnicí ho hodil směrem k uniformovaným policistům ze speciální pořádkové jednotky. Jednoho z nich zasáhl, zranění mu však nezpůsobil, protože policistu ochránila helma.

  • NS: Krádeže v nouzovém stavu se nemají trestat vždy přísněji

    Krádeže za nouzového stavu se mají trestat přísněji jen tehdy, pokud věcně souvisí s pandemickou situací, případně pokud pachatelé zneužili mimořádné okolnosti. O výkladu trestního zákoníku dnes rozhodl velký senát Nejvyššího soudu. Jeho postoj by se měl promítnout do posuzování tisíců krádeží spáchaných od loňského jara. Dosud odcházeli usvědčení zloději od soudů v podstatě automaticky s přísnějšími tresty.

  • Smejkal: Očkování se projeví na konci dubna

    Očkování proti covidu-19 se na počtech pacientů v nemocnicích podle epidemiologa Petra Smejkala z vládní rady pro zdravotní rizika výrazně projeví na konci dubna. Lidí starších 80 let je ve vážném stavu podle něj méně než dřív. V dubnu by se navíc mělo začít očkovat až 100 000 dávek denně. České televizi řekl, že přijatá opatření epidemii zpomalují a po Velikonocích by mohlo být možné je zmírnit.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy