Hlavní obsah

Policie zatkla čínského dokumentaristu kvůli fotografii lahve na Twitteru. Odkazovala k masakru z roku 1989

Teng, známý také jako Chuang Chuang, je nezávislý filmař, který spolupracoval mimo jiné i s pekingským umělcem Aj Wej-wejem.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Policie zadržela čínského dokumentaristu Teng Čchuan-pina kvůli fotografii na jeho Twitteru. Byla na ní lahev s etiketou, která odkazovala k masakru na náměstí Nebeského klidu.

Článek

Sečuánská policie filmaře zatkla v jeho domě minulý pátek jen krátce poté, co fotografii zveřejnil. Na etiketě byl odkaz k číslovce 89 a ilustrace muže stojícího před tanky – tedy narážka na události z června roku 1989, kdy armáda tvrdě zasáhla proti demonstracím v Pekingu.

Při zatýkání mu policie zabavila tři mobilní telefony, počítač, iPad a další elektronická zařízení. Teng je podle dostupných informací nyní držen v nápravném zařízení v obvodu Nan-si. V roce 2016 čínská vláda zatkla v souvislosti s těmito lahvemi také několik dalších lidí, kteří byli později obviněni z podvracení státní moci a odsouzeni k podmíněnému tříletému trestu.

Teng, známý také jako Chuang Chuang, je nezávislý filmař, který spolupracoval mimo jiné i s pekingským umělcem Aj Wej-wejem. Již dříve prý čelil zastrašování ze strany státu. V roce 2015 byl například zadržen, aby se nemohl zúčastnit konference o lidských právech v Ženevě.

Příští měsíc to bude již 30 let od masakru na náměstí Nebeského klidu. Zásah armády tehdy ukončil měsíc protirežimních protestů a je odhadováno, že při něm byly zabity stovky až tisíce lidí. Čínská vláda od té doby jakékoliv připomínky této události přísně cenzuruje.

Reklama

Doporučované