Hlavní obsah

Policie zatkla hackera, který vydíral ministra Babiše

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Reportér Karel Hrubeš vysvětluje, proč je Andrej Babiš terčem kriminálních činů.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Ministr financí je častým cílem útoků s kriminálním pozadím. Především kvůli svému majetku.

Článek

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dopadli muže, který vydíral vicepremiéra Andreje Babiše.

Podle informací Seznamu se zatčenému hackerovi podařilo prolomit zabezpečení facebookového účtu Babišovy dcery a stáhnout z něj několik fotografií, které mladá žena sdílela jen se svými přáteli.

Seznam informace získal od zdroje blízkého vyšetřování, oficiálně NCOZ případ nechce komentovat.

Dal jsem na to trestní oznámení

Ministr Babiš však informace o hackerském útoku na jeho rodinu po prvotním váhání potvrdil.

Na první dotazy odmítl dát odpovědi, až po ubezpečení, že reportéra zajímá samotné vydírání a nikoli soukromí jeho rodiny, se Andrej Babiš k případu vyjádřil.

„Já jsem na to podal několik trestních oznámení, policie mě k tomu několikrát vyslechla,“ řekl ministr financí.

O tom, že policie vyděrače zatkla, podle všeho ví. „Údajně někoho chytla," uvedl ministr.

Potvrdil také, že se útočníkovi, jehož policie dopadla před několika týdny, podařilo „hacknout“ Facebook jeho dcery.

„Samozřejmě. Vždyť mi tím vyhrožovali," uvedl Babiš, který si události spojuje s hackerskou skupinou Anonymous.

„Já jsem se dávno předtím s jedním z nich potkal. Pak zase s něčím přišli a vydírali mě, tak jsem šel na policii," dodal Babiš v narážce na zmíněnou hackerskou skupinu, která v létě zaútočila na weby společností jeho holdingu Agrofert.

Anonymous: My za tím nejsme

Babiš říká, že motivem zatčeného hackera byla politika. „Dělali to, abych ukončil projekt EET,“ uvedl ministr financí.

Zavedení elektronické evidence tržeb se hackerská komunita dlouhodobě brání, především kvůli obavám o zabezpečení evidence, do níž přicházejí citlivé údaje.

Je však pravděpodobné, že zadržený muž členem Anonymous není.

Už dříve se totiž na Facebooku objevily fotografie z Babišova soukromí a údajné dokumenty ke kauze Čapí hnízdo. A zástupci Anonymous pak v rozhovoru pro server Lupa.cz popřeli, že by za tím stáli jejich lidé.

„Bylo to zveřejněno na jisté stránce, která sice používá značku Anonymous, ale přitom s námi nespolupracuje a nejsme s nimi v kontaktu. O těchto dokumentech tudíž nemáme žádné informace a jejich původ ani autentičnost nemůžeme nijak potvrdit,“ uvedli hackeři.

Útoky na Agrofert

Hnutí Anonymous se distancovalo i od dubnového setkání, o němž se Andrej Babiš zmiňuje.

„Jednalo se v podstatě o soukromou akci jednoho z našich přívrženců, se kterým již delší dobu nejsme v kontaktu," sdělili zástupci na serveru Lupa.cz. „Víme, že se zde probíralo EET a jeho zabezpečení. Moc informací o celé schůzce nemáme. Ale jisté je to, že Babiš na této schůzce sliboval určité změny ve znění připravovaného zákona o hazardních hrách, které následně nedodržel,“ uvedli dále.

V srpnu hackeři zaútočili na servery společností z koncernu Agrofert. Weby firem z Babišova holdingu byly kvůli takzvaným DDoS útokům, které cíleně přetěžují servery, delší dobu nedostupné.

„Operace Blokáda je koordinovaný kyberútok namířený proti Andreji Babišovi a všem, co stojí za schválením zákona, který povede k vytvoření státního blacklistu a cenzuře internetu. Nejedná se o akci pouze Anonymous, účastní se jí množství hackerských skupin a jednotlivců. Podporu máme také od řady hackerů ze zahraničí,“ uvedla k srpnovému incidentu česká odnož Anonymous ve zmíněném rozhovoru.

Miliardář versus gangsteři

Andrej Babiš je terčem vyděračů především kvůli svému majetku.

Za tři roky ve vládě byl pro něj popsaný útok hackera už třetím případem, kdy byl on nebo jeho rodina ohrožena kriminálním činem.

Minulý rok v létě vyšlo najevo, že balkánský gang, který plánoval krádež ve vile bývalého politika Rudolfa Blažka, zvažoval únos Babišovy dcery. Pětice mužů zapletených do tohoto případu nyní stojí před soudem.

Už v lednu 2015 pak slovinská policie zatkla Itala, který Babišovi zaslal obálku s kyanidem. Tehdy ministr prohlásil, že „nápad se zrodil v ČR“. Ital dostal za zaslání jedu do Česka peníze v internetové měně bitcoin.

Reklama

Související témata:

Doporučované