Hlavní obsah

Policie zatkla v Moskvě více než tisíc lidí na demonstraci proti vyloučení kandidátů z voleb

Videozáběry ze zatýkání před moskevskou demonstrací.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Protest svolala opozice kvůli vyloučení části kandidátů z komunálních voleb.

Článek

Policisté v sobotu zatkli tisíc účastníků nepovolené demonstrace u moskevské radnice, kterou svolala opozice kvůli vyloučení části kandidátů z komunálních voleb.

Informovala o tom agentura TASS, která se odvolává na policii, a zhruba podobnou bilanci jako ona zveřejnil i server OVD-Info, jenž se specializuje na policejní zákroky.

Výrazněji se liší údaje o účasti. Zatímco organizátoři hovoří o pěti tisících protestujících, podle policie na místo dorazilo asi 3500 lidí, přičemž sedm stovek z nich tvořili novináři a blogeři. Podle dopisovatele listu Kommersant, který byl na místě protestů, se zúčastnilo demonstrace nejméně 6000 lidí.

Podle agentury Reuters policisté lidi zatýkali ještě před zahájením akce a nakládali je do přistavených autobusů. V Moskvě byla kvůli protestu posílena bezpečnostní opatření, ještě před protestem dělala policie i domovní prohlídky.

Organizace Amnesty International ruské řady kritizovala za „bezostyšnou snahu zastrašit opozici“.

Už ve středu si opoziční předák Alexej Navalnyj vyslechl soudní rozhodnutí o 30denním vězení za to, že minulou sobotu vybízel k dalším protestům.

Pořádkoví policisté se snažili demonstranty zatlačit silou, ale někteří se bránili a volali „Rusko bude svobodné“.

Podle agentury Reuters se demonstrantům podařilo nakrátko zastavit dopravu na rušné magistrále Sadovoje kolco, která vede dopravu kolem centra města.

Na shromáždění, které se konalo z téhož důvodu přesně před týdnem a s povolením úřadů, přišlo 12 tisíc lidí. Minulou sobotu se demonstrace obešla bez incidentů.

Komunální volby se budou v Moskvě konat 8. září. Půjde v nich o 45 míst v moskevském sněmu, avšak volební komise už vyloučila kandidaturu lidí z okruhu Navalného.

Kandidáti mají předložit předepsaný počet podpisů příznivců a komise kandidáty vyřazovala kvůli tomu, že v seznamech byly údajně nesrovnalosti. O možnost usilovat o křeslo na radnici přišel předák strany Jabloko Sergej Mitrochin, bývalý opoziční poslanec Dmitrij Gudkov či blízká spolupracovnice Navalného Ljubov Sobolová.

Mezi těmi, kteří se dnes ocitli v autobuse, byli i vyřazení kandidáti včetně Gudkova i Sobolové. Gudkov v pátek prohlásil, že dnešní akce bude mít širší rozměr, než jsou komunální volby. „Jde o to zjistit, zda lze v dnešním Rusku provozovat politiku legálně,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované