Hlavní obsah

Živě z Paříže: Policie zná identitu útočníka ze Champs-Élysées, kandidáti zrušili své předvolební mítinky

Paříž po útoku na policisty.

 

Reklama

Jednoho útočníka policie na místě zastřelila, druhý se přihlásil sám v belgických Antverpách. Dva zranění policisté zůstávají ve velmi vážném stavu v nemocnici.

Článek

Muž, který ve čtvrtek večer zastřelil na třídě Champs-Élysées v centru Paříže jednoho policistu a další dva vážně zranil, byl policií identifikován jako 39letý Karim Cheurfi.

Vyšetřování útoku si převzalo protiteroristické oddělení pařížské prokuratury, které již také prohledalo Cheurfiho bydliště na východním předměstí Paříže. Podle agentury AFP Cheurfiho úřady už dříve v souvislosti s terorismem vyšetřovaly, televize CNN přinesla informaci, že byl pod dohledem francouzských tajných služeb. Cheurfi byl také podle listu Le Parisien v roce 2001 usvědčen z útoku na policistu. Televize France 24 na svém webu uvedla, že Karim Cheurfi byl v roce 2005 odsouzen k patnáctiletému odnětí svobody za tři pokusy o vraždu (včetně pokusu o vraždu policisty).

Při teroristickém útoku na pařížské třídě Champs-Élysées zemřeli dva lidé.

Pár okamžiků po útoku se začalo mluvit o druhém útočníkovi. Agentura Reuters uvedla, že krátce po incidentu se ozvala střelba na místě nepříliš vzdáleném od Champs-Élysées, bližší podrobnosti však nejsou známy.

Francouzská policie pátrala po druhém podezřelém, kterého vytipovaly belgické bezpečnostní složky. Podezřelý se sám úřadům přihlásil v Antverpách a s případem podle všeho nemá nic společného. 

K útoku už se prostřednictvím své tiskové agentury Amak přihlásil takzvaný Islámský stát.

Střelba se odehrála jen tři dny před prvním kolem francouzských prezidentských voleb. Média už spekulují o tom, zda se útok do výsledků voleb promítne.

Prezidentští kandidáti zrušili své závěrečné mítinky naplánované na dnešek. Nejvíce sledovaní favorité, kteří se ve čtvrtek večer sešli v poslední televizní debatě, chtějí před nedělním prvním kolem voleb zaměřit svou pozornost na bezpečnost. V 8:00 zasedne bezpečnostní rada státu, kterou svolal prezident François Hollande.

Reklama

Související témata:

Doporučované