Hlavní obsah

Policie znovu otevřela případ IZIP. Kvůli zdravotním knížkám nově stíhá pět osob

Nová obvinění v kauze IZIPVideo: Radek Nohl

 

Reklama

Pět lidí bylo nově obviněno kvůli smlouvám, které byly podepsány mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a firmou IZIP mezi roky 2008 a 2011.

Článek

Detektivové znovu zahájili stíhání v kauze elektronických zdravotních knížek IZIP, za které největší tuzemská pojišťovna VZP bez valného výsledku zaplatila přes dvě miliardy korun.

Nově bylo policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu obviněno pět lidí. Žalobce Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze Seznamu potvrdil, že stíhání se týká smluv, které byly podepsány mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a firmou IZIP mezi roky 2008 a 2011.

Pětice aktérů případu byla obviněna také z krácení daně a praní špinavých peněz. Všichni si proti policejnímu usnesení podali stížnost. „Trestní stíhání probíhá nyní na svobodě," doplnil Prygl.

Zastavené původní stíhání

Nejde o první obvinění v tomto případu. První stíhání je z roku 2013, kdy policie obvinila bývalého ředitele VZP Pavla Horáka a tehdejšího šéfa IZIP Jiřího Paška.

Důvodem byla smlouva, díky níž přiteklo na účet firmy IZIP více než 580 milionů korun bez DPH za získání nových klientů. Jedním z důkazů byly e-maily, které si Pašek s Horákem před uzavřením smlouvu vyměnili. Nejvyšší státní zastupitelství ale následně stíhání zastavilo.

Všeobecná zdravotní pojišťovna se od IZIP již definitivně odřízla. Nejprve v roce 2012 vypověděla smlouvu na provoz elektronických knížek, do kterých předtím za deset let dala přes dvě miliardy korun, před dvěma roky pak ukončila i spolupráci na provozování portálu. Za něj Všeobecná zdravotní pojišťovna každý měsíc platila šest milionů korun, dnes si jej provozuje sama.

Nástupce IZIP

Společnost IZIP před několika měsíci koupili investoři z Nordic Investors. Firmu následně přejmenovali na ZDRAVEL a vyměnili její vedení i dozorčí radu - v ní je nyní kardiolog Jan Pirk a neurolog Vladimír Beneš. Nový název firmy vzešel ze zkrácení slov elektronické zdravotnictví. Společnost loni spustila také první projekt, jde o aplikaci ALL-IMP pro olympioniky. Ta propojuje kontrolu zdraví, antidopingová opatření i další potřeby vrcholových sportovců.

Reklama

Doporučované