Hlavní obsah

Babiš: Chtějí se mne zbavit. Systém nikdy nespí

Jindřich Šídlo komentuje novou žádost o vydání Babiše a Faltýnka, kteoru obdržěla Sněmovna.

 

Reklama

Do Sněmovny už dorazila policejní žádost, jde o případ dotace pro farmu Čapí hnízdo.

Článek

Policie opakovaně žádá o vydání vítěze voleb Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO, a jeho zástupce, poslance Jaroslava Faltýnka, k trestnímu stíhání. Při prvním pokusu, ještě ve Sněmovně ve starém složení před volbami, uspěla a Babiš s Faltýnkem byli vydáni.

Nyní po volbách musela policie požádat znovu, kvůli tomu, že Babiš a Faltýnek získali ve volbách nový mandát a s ním i imunitu.

„Vyšetřovatel dnes (v úterý - pozn. red.) poslal žádost o vydání dvou poslanců v souvislosti s dotací na farmu Čapí hnízdo,” řekla agentuře ČTK bez bližších podrobností mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Poslechněte si vyjádření Andreje Babiše k případu Čapí hnízdo:

Vyjádření Andreje Babiše k Čapímu hnízdu.Video: Jakub Říha

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je překvapen rychlostí a urputností policie, která dnes znovu požádala Sněmovnu o jeho vydání kvůli dotační kauze Čapí hnízdo. „Rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém. Jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat,” napsal ČTK.

Postup policie podle něj dokazuje, že jde o čistě politickou kauzu. Krok nicméně považuje za očekávatelný, protože „systém nikdy nespí”. Nevyjádřil se k otázce, zda znovu bude hlasovat pro své vydání.

Babiš upozornil na to, že teprve v pondělí noví poslanci složili slib. „Sněmovna ještě není ustavená, není zatím ustaven mandátový a imunitní výbor, není zvolen předseda Sněmovny, takže žádost nemůže ve Sněmovně nikdo převzít,” konstatoval s tím, že média už ale zprávu o žádosti policie mají.

Kromě obou politiků policie v případu dotací pro Čapí hnízdo stíhá i Babišovy příbuzné: děti, jeho manželku, švagra a také manažery jeho firem.

Policie podezírá všechny z dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun. Podle vyšetřovatelů podvodem vylákali z EU dotaci pro Čapí hnízdo: Firma vystupovala jako nezávislá na Babišově obří společnosti Agrofert a získala tak dotaci pro malé a střední firmy.

Vítěz říjnových voleb Andrej Babiš celou dobu odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného. Obvinění označil za účelové s cílem snížit zisk hnutí ANO ve volbách.

Jak dopadne hlasování o vydání obou poslanců v novém složení Sněmovny, není jasné. Rozhodující budou hlasy poslanců Okamurovy strany SPD. Tomio Okamura až dosud říkal, že bude hlasovat stejně jako minule (pro vydání), pokud se neobjeví nové skutečnosti.

Reklama

Doporučované