Hlavní obsah

Policie začala znovu vyšetřovat zmizení syna Andreje Babiše na Krym

Andrej Babiš junior reportérům Seznamu v pořadu Zvláštní vyšetřování popsal, že jej na Ruskem okupovaném Krymu nedobrovolně držel Petr Protopopov, který pracuje pro jeho otce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pětatřicetiletý syn premiéra vypověděl pro Seznam, že byl loni na podzim proti své vůli odvezen na Krym. „Já jsem to nazval únosem i v e-mailu policii,“ uvedl. Ta se oznámením zabývala. Ovšem odložila je bez toho, aniž by s juniorem kdokoli hovořil.

Článek

Šéf státních zástupců pro Prahu 1 Jan Lelek v rozhovoru pro Seznam potvrdil, že znovu otevřel příběh zmizení Andreje Babiše mladšího. „Policie zahájila úkony trestního řízení v této kauze. Bližší informace zatím nebudeme poskytovat,“ uvedl.

Junior zmizel v době, kdy policie rozhodla o trestním stíhání Andreje Babiše, jeho dětí, manželky a spolupracovníků a začala chystat jejich výslechy.

Zhruba před rokem pak přišel na kriminalistický ústav e-mailový vzkaz z Ukrajiny. Stálo v něm, že pisatele kdosi drží na okupovaném území Krymu proti jeho vůli a chce po něm, aby dělal věci, které dělat nechce.

Jako autor vzkazu byl v e-mailu uvedený Andrej Babiš junior. Ačkoli Čapí hnízdo vyšetřuje centrála pražské policie, kauzu e-mailu dostali překvapivě na stůl kriminalisté z obvodního ředitelství policie pro Prahu 1.

Ti zjistili, že e-mail byl s nejvyšší pravděpodobností odeslaný z mobilního telefonu, který skutečně používá premiérův syn.

Policie proto následně kontaktovala právníky Babišovy rodiny. A chtěla mluvit se synem premiéra, aby si ověřila, že je v pořádku.

Místo rozhovoru se ale nakonec kriminalisté spokojili s fotografií premiérova syna s jeho matkou (miliardářovou první ženou) z Bratislavy. Jako důkaz, že je fotka aktuální, drželi v ruce časopis s příslušným datem.

Junior nyní pro Seznam potvrdil, že policisté případ uzavřeli, aniž jej k tomu vyslechli. „Nevypovídal jsem,“ přišlo z e-mailu Andreje Babiše juniora.

Přímý dotaz, zda detektivové s Andrejem Babišem juniorem skutečně vůbec nemluvili a případ uzavřeli bez jeho osobního svědectví, ponechala policie bez odpovědi.

Nejasné je i to, proč celý případ nedostali na stůl kriminalisté, kteří vyšetřují kauzu Čapí hnízdo a marně se snaží už několik let dostat Andreje Babiše mladšího k výslechu.

Andrej Babiš junior reportérům Seznamu v pořadu Zvláštní vyšetřování popsal, že jej na Ruskem okupovaném Krymu nedobrovolně držel Petr Protopopov, který pracuje pro jeho otce.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Klíčovou postavou v příběhu ukrytí Andreje Babiše ml. na Krymu je řidič Agrofertu Petr Protopopov. Právě toho Babiš junior označil za muže, který ho na Krym vyvezl.

Právník Tomáš Sokol soudí, že Protopopov teď bude muset policii objasnit, za jakých okolností se syn premiéra dostal na Ruskem okupovaný poloostrov.

„Ten pán, který transport realizoval, bude mít co vysvětlovat. Jde o způsob, jakým pan Babiš popisuje, jak zmizel. Budí to podezření, že to nebylo v souladu s jeho vůlí,“ vysvětluje ve Výzvě právník Tomáš Sokol na adresu Protopopova, kterého syn premiéra obvinil, že ho loni unesl na Krym.

„Může to být kvalifikováno jako zavlečení, omezování osobní svobody, vydírání. Pokud někoho proti jeho vůli donutím, aby někam odjel, tak je to na samé hranici naplnění trestného činu,“ dodává Sokol.

Poslechněte si, jak hodnotí hodnověrnost výpovědi Babiše juniora expert Tomáš Sokol: „Z toho, jak jsem viděl vypovídat řadu lidí, se tady nejeví nic, co by vyvolávalo podezření, že neví, co říká. Že chce předstírat něco jiného. Koherentně reaguje, na co je dotazován, rozvíjí myšlenku.“Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované