Hlavní obsah

Sprejer z Karlova mostu se přihlásil policii

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nápisy v angličtině nasprejované nesmyvatelnou modrou barvou jsou na části kamenného zábradlí, na podstavci jedné ze soch i na lampě.

Reklama

aktualizováno •

Operátor kamerových systémů dohledal muže a ženu, se kterými bychom chtěli kvůli posprejování mostu mluvit, uvedla policie. Muž se policii sám přihlásil.

Článek

Pachatelé, kteří posprejovali Karlův most, jsou podle všeho známi. Jsou nezletilí, byli dva - hoch a dívka - a zachytily je pouliční kamery.

Policisté oba objevili na záznamech kamerového systému. Záběry zveřejnili okolo poledne. A právě na základě tohoto videa se muž přihlásil sám policii.

„Operátor kamerových systémů dohledal muže a ženu, se kterými bychom chtěli kvůli posprejování mostu mluvit. Nyní tyto záznamy zpracováváme a okolo poledne je zveřejníme. Samozřejmě za předpokladu, že se nám pachatel do té doby sám nepřihlásí. To bychom potom záběry zveřejnit nemohli,“ napsala policie ráno.

O pár hodin později už informaci doplnila, že pachatele zná.

Podle informací Seznam Zpráv pracovala policie s verzí, že právě dvojice se mohla na činu podílet, od samého počátku.

Pachatelům hrozí za trestný čin poškození cizí věci až tříleté vězení.

Policie se případem zabývala od pátku, kdy se na části Karlova mostu objevily nápisy v angličtině nasprejované nesmyvatelnou modrou barvou. Jsou na části kamenného zábradlí, na podstavci jedné ze soch i na lampě. Podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové odborný restaurátor nápisy odstraní o víkendu. Nápisy se odstraní v řádu několika hodin, maximálně několika dní podle obtížnosti, uvedla.

V posledních měsících to není ojedinělý případ, poslední poškození takzvaným tagem se stalo podle Liškové na schodišti na přelomu května a června.

Most posprejovali vandalové i v minulosti. Loni v prosinci potvrdil pražský Městský soud roční podmíněný trest německému turistovi Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem Niclasem Steigerem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu. Cizinci ponechal také stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let. Obvodní soud pro Prahu 1 v listopadu 2019 rozhodl, že Karlův most posprejovali oba bratři. Steiger vinu od počátku přiznával a už v závěrečné řeči uvedl, že rozsudek přijme. Dodal však, že si neuvědomil, na jak významnou památku graffiti umístil. Starší z bratrů obvinění odmítl. Uvedl, že nápis o rozměrech pět krát dva metry na most nastříkal pouze Steiger.

Reklama

Doporučované