Hlavní obsah

Policií hlídaný Novotný začal stavět pomník vlasovcům. Rusům navzdory

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný na náměstí, kde dnes po poledni začal vznikat pomník Ruské osvobozenecké armádě.

Reklama

Kvůli údajné hrozbě od ruského agenta je starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) už pár týdnů pod policejní ochranou. Dnešním dnem začala jeho obec vztyčovat kontroverzní pomník Ruské osvobozenecké armádě.

Článek

„Ani o milimetr jsem neuhnul. Všechno, co má být vztyčeno, vztyčeno bude,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Novotný, který dnes na řeporyjském náměstí asistoval při zednických pracích před instalací pamětní desky.

Ta bude upomínat k podílu takzvaných vlasovců na osvobození Prahy v roce 1945. Pavel Novotný prosadil tento záměr na zasedání zastupitelstva, Rusko to ale vnímá jako provokaci - vlasovci neboli Ruská osvobozenecká armáda je pro ně kolaborantská ozbrojená formace vytvořená nacistickým Německem. Pavel Novotný byl kvůli tomu před pár měsíci hostem vysílání ruské státní televize.

„Pamětní deska je hotová. Daňové poplatníky stála z rozpočtu města 153 tisíc korun,“ říká Novotný. „K tomu jsem ještě získal spoustu dalších věcí, třeba kamerový systém na náměstí v Řeporyjích, který už je zapojený.“

Pamětní desku doplní na řeporyjském náměstí ještě jedna instalace od „neznámého umělce“, respektive umělce, který zůstane anonymní. „Chci, aby tady 5. května byly všechny pomníky v pořádku, byly u nich věnce a všechno bylo, jak má být.“

O záměru postavit pomník vlasovcům mluvil Novotný od loňského podzimu. V listopadu dokonce dovezl dopis s oznámením tohoto záměru na ruskou ambasádu. V dopise uvedl, že nehodlá s Ruskem diskutovat o svém záměru. Velvyslanectví předtím uvedlo, že by pomník byl porušením mezinárodních závazků Česka vyplývajících z úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů.

Prezidentská kancelář se tehdy k záměru vyjádřila poněkud smířlivě. „Hrdá, svobodná, demokratická a sebevědomá země snese pomníky na svou minulost. Buďme takovými! Máme pamětní desku doktora Emila Háchy, máme pamětní desky obětí anglo-amerického bombardování Prahy, máme sochu maršála Koněva, můžeme mít připomínku vlasovců,“ napsal na Twitter mluvčí Jiří Ovčáček.

K vlasovcům se smířlivě vyjadřoval v minulosti i prezident Miloš Zeman. V roce 2015 před cestou na vojenskou přehlídku v Moskvě k 70. výročí konce druhé světové války řekl, že jede uctít nejen Rudou armádu, ale i vlasovce.

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády (ROA). S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům, na konci války ale pomohli osvobodit Prahu.

Zemřelo jich při tom zhruba 300. O jejich přispění k osvobození hlavního města se za minulého režimu mlčelo. Rusko jejich zásluhy neuznává. Velitel Andrej Vlasov byl po skončení války Sověty popraven.

Podle Novotného je pomník formou poděkování vlasovcům za jejich roli při osvobození Prahy, které vychází i ze zkušeností řeporyjských pamětníků na události Pražského povstání.

Reklama

Doporučované