Hlavní obsah

Policii zajímají zakázky z éry ministryně Marksové. Ministerstvo utratilo 233 milionů bez soutěže

Foto: Vojtěch Blažek

Policii zajímá smlouva na IT z éry Marksové. Ministerstvo bez soutěže utratilo 233 milionů korun.

Reklama

Úřad používal starou smlouvu z roku 2009 na objednávání dalších a dalších prací. Přestože i právníci varovali, že tím může porušovat zákon o veřejných zakázkách.

Článek

Začalo to v roce 2009 celkem nenápadnou smlouvou, jakých bývá na ministerstvech mnoho. Smlouva byla o tom, že vznikne nový informační systém, díky němuž z počítačů rychle a přehledně „vyjedou“ všechna důležitá čísla z resortu.

Velmi zjednodušeně: díky systému mohl ministr na několik kliknutí zjistit, jaká je nezaměstnanost nebo kolik se vyplatilo na dávkách.

Mělo to stát několik desítek milionů korun během čtyř let, avšak ve skutečnosti na základě zmíněné smlouvy objednával úřad další a další práce – a to i v éře nového ministra. Takže nakonec utratil 233 milionů.

A to je také důvod, proč se podle informací Seznamu o tuto 9 let starou smlouvu zajímá policie.

Kriminalisté si už k tomu od Ministerstva práce a sociálních věcí vyžádali všechny důležité dokumenty. Mají podezření, že úřad v době, kdy ho vedla Michaela Marksová z ČSSD (byla ministryní v letech 2014 až 2017) záměrně vynakládal peníze na práce, které vůbec nebyly předmětem původní smlouvy. To vše proto, aby nemusel vypisovat veřejné soutěže.

Podle informací Seznamu se policie o tento případ zajímá i proto, že připomíná jiný známý příběh – a to kauzu Vladimíra Šišky, bývalého náměstka z éry ministra Jaromíra Drábka z TOP 09.

Vladimír Šiška šel do vězení za to, že vzal smlouvu uzavřenou na úplně jiné služby a „navěsil“ na ně vývoj nových miliardových aplikací na výplatu dávek. Podle soudu tím Šiška obešel zákon o zakázkách.

Případ, který zkoumá nyní podle Seznamu policie, vykazuje podobné rysy. Místo prací na informačním systému se totiž podle dostupných dokumentů začala smlouva používat na objednávání přesunů velkého množství dat v rámci zcela jiných systémů. Tedy na něco, čeho se deset let stará smlouva netýkala. A to zákon zakazuje – správně se bývala měla vypsat nová soutěž.

NKÚ našel stamilionové chyby na Ministerstvu práce a sociálních věcí.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Informační systém začala v roce 2009 budovat společnost Hewlett-Packard. Během čtyřletého trvání smlouvy stál přibližně 75 milionů. Dalšími dodatky však cena v průběhu let stále stoupala.

A v roce 2017 podepsal roce Robert Baxa, náměstek ministryně Marksové, dosud poslední dodatek k původní smlouvě. Maximální cena se tak zvýšila o dalších 146 milionů do konce letošního roku. Sečteno: celková utracená částka tak může dosáhnout už zmíněných 233 milionů.

Ministerstvo práce chtělo zbytečně vyměnit tisíce telefonů.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Na ministerstvu přitom měli varování. V roce 2013 externí právní kancelář upozornila (Seznam má kopii této analýzy), že pokračovat v původní smlouvě z roku 2009 už nejde. Přesto ministerstvo v roce 2014 – už za nové ministryně Marksové – kontrakt prodloužilo.

Jiná advokátní kancelář v další analýze z letošního ledna pak zopakovala: „Nedoporučujeme, aby na základě této smlouvy docházelo k dalšímu plnění.“

Seznam získal také závěr auditu, který si loni nechalo interně provést samo ministerstvo. Jasně se v něm píše, že úřad vynakládal peníze na základě smlouvy, která už vypršela.

Úřad: s utrácením už končíme

Michaea Marksová ani její klíčový náměstek pro IT Robert Baxa o těchto zakázkách nechtějí mluvit.

Baxa, který dál na ministerstvu působí v nižší funkci, na žádost o rozhovor nereagoval.

Bývalá ministryně Marxová sice ano, ale uvedla jen, že se nebude bavit.

„Na základě opakovaných zkušeností s vámi mám já i kolegové pocit, že odpovídat vám nemá cenu, píšete jednostranně, neustále překrucujete fakta a podle našeho názoru se jedná o snahu o naši diskreditaci. Zakázky a projekty byly za mého působení striktně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, což opakovaně v rámci vyřizování námitek konstatoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. To je za mě vše,“ napsala Marksová v e-mailu.

„Ke vzniklé situaci se bohužel neumíme vyjádřit. Nikdo nás v této věci nekontaktoval a ani nás o ní neinformoval,“ řekl Roman Pařík, mediální zástupce společnosti DCX Technology, která se vyčlenila z původního dodavatele informačního systému, firmy Hewlett-Packard.

Malá domů na Ministerstvu práce - na zakázkách pracoval náměstkův bratr.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Michael Marksová se Seznamem téměř nekomunikuje od loňského jara. Seznam tehdy informoval o neveřejném protokolu z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který se zabýval právě vývoj miliardových IT aplikací na Ministerstvu práce. Závěr byl, že kontroloři našli stamilionové chyby a plýtvání, špatně uzavřené zakázky, zbytečné výdaje i drobné malé domů k příbuzným tehdejšího vedení ministerstva.

Marksová tehdy prohlásila, že jde o pracovní materiál, který se bude ještě měnit – a že závěrečný nález takhle tvrdý nebude. Letos v lednu NKÚ závěry zveřejnil a byly přesně takové, jak je popsal Seznam. Kontroloři navíc podali několik trestních oznámení.

Úřad nyní říká, že už další služby ke smlouvě z roku 2009 objednávat nebude. „Ministerstvo nepředpokládá uzavření dalších dodatků,“ dodala mluvčí ministerstva Barbara Hanousek Eckhardová.

Ministryně Marksové nastupovala v roce 2014 s úkolem, aby po éře ministra Drábka v oblasti IT pořádně uklidila. Nové systémy však dodnes nefungují a navíc se stále prodražují. Nynější ministryně Jana Maláčová z ČSSD slibuje, že problémy s IT vyřeší do roku 2021.

Reklama

Doporučované