Hlavní obsah

Policista dostal padáka, protože donášel příteli Langera. Jeho návrat k policii se zkomplikoval

Foto: ČTK

Karel Kadlec byl do obvinění v kauze Vidkun náměstkem ředitele olomoucké policie.

Reklama

Nejvyšší správní soud zvrátil případ bývalého policisty a obviněného v kauze Vidkun Karla Kadlece, který se soudí kvůli svému odvolání.

Článek

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě musí znovu řešit případ obviněného bývalého předního policisty Karla Kadlece. U soudu si Kadlec stěžuje na to, že poté, co byl stíhán v kauze Vidkun, přišel také o místo u policie. Byl v té době přitom náměstkem krajského ředitele v Olomouci.

Po nejnovějším rozsudku Nejvyššího správního soudu se mu však zkomplikovala možnost, že by nyní znovu policejní uniformu oblékl. Kadlec byl od policie vyhozen, protože podle svých nadřízených vynášel informace z několika trestních spisů.

Předávat je měl, jak tvrdí vyšetřovatelé, olomouckému podnikateli Ivanu Kyselému, který je s ním v kauze Vidkun také obviněn. Jeho přítelem je bývalý ministr vnitra Ivan Langer, jenž v této kauze figuruje jako svědek.

Vynášení informací ze spisů Kadlec odmítá a říká, že pro něj byl Kyselý jen jeho cenným a dlouholetým zdrojem operativních informací.

K soudu v kauze Vidkun míří jen malé ryby. Podrobnosti v Uzávěrce Sabiny Slonkové.Video: Sabina Slonková, Seznam Zprávy

Propuštění Kadlece od policie teď řešil Nejvyšší správní soud. Ve svém rozhodnutí potvrdil, že ostravský krajský soud měl vyslechnout některé svědky, které právě bývalý olomoucký policista navrhl. Šlo třeba o podnikatele Kyselého nebo exministra Langera.

Ty stejně jako Kadlece podle odposlechů policie také sledovala. Krajský soud jejich výslech ale odmítl a označil je za nevěrohodné. Podle Nejvyššího správního soudu je však taková formulace nevhodná.

„Neboť předjímání toho, že navržení svědci jsou nevěrohodní a budou vypovídat tak, jak obvykle vypovídají osoby zapojené do určitého typu trestné činnosti, nemůže být důvodem nadbytečnosti navržené výpovědi,“ vysvětlil soudce David Hipšr.

Dále však soudce podpořil rozhodnutí policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Hipšr na rozdíl od Krajského soudu v Ostravě uvedl, že podle něj přišel Kadlec o místo u policie právem.

„Nejvyšší správní soud tedy při poměřování shledaných procesních pochybení na straně jedné a materiálně dostatečně přesvědčivě zjištěného skutkového stavu na straně druhé dospěl k opačnému závěru než krajský soud, a proto mu nezbylo než jeho rozsudek zrušit,“ dodal Hipšr.

Kadlecův advokát Tomáš Grepl řekl, že rozhodnutí dostal teprve ve čtvrtek a nedokáže se k němu zatím podrobněji vyjádřit.

Reklama

Doporučované