Hlavní obsah

Policista, který zastřelil Breonnu Taylorovou, vybírá peníze na důchod

Foto: Profimedia.cz

Breonna Taylorová, jejíž zastřelení vyvolalo v USA rozsáhlé protesty.

Reklama

Policista, který zastřelil Breonnu Taylorovou, Afroameričanku, jež se stala jedním ze symbolů boje proti policejnímu násilí, pořádá na křesťanské webové stránce crowdfundingovou kampaň. Vybírá v ní finance na důchod.

Článek

Detektiv Myles Cosgrove byl jedním ze tří louisvillských policistů, kteří letos v březnu zastřelili Breonnu Taylorovou, když bez ohlášení vtrhli do jejího bytu kvůli podezření souvisejícím s prodejem drog. Její přítel je považoval za zločince a začal na ně střílet. Policisté střelbu opětovali, šestadvacetiletou zdravotnici zasáhli celkem osmkrát. V bytě se po prohlídce žádné drogy nenašly.

Cosgrove se teď obrátil na křesťanskou crowdfundingovou stránku GiveSendGo, kde pořádá sbírku, aby se mohl „vyplatit ze zbytku služby, kterou již nemůže bezpečně vykonávat, a odejít do důchodu“. Podle popisku na webových stránkách se chce v budoucnu věnovat bezpečnosti své rodiny, která je od Breonnina zastřelení ohrožena.

„Mylesova dobrá pověst byla kompletně zničena. Do konce svého života se bude muset vyrovnávat s vážným psychickým traumatem. Hrozby a obtěžování, kterým jeho rodina každý den čelí, jsou stále strašidelnější,“ píše se v žádosti o příspěvek.

Cosgrovův právník Jarrod Beck potvrdil zpravodajskému serveru CNN, že sbírku založili členové Mylesovy rodiny. Detektiv se celkem snaží vybrat 75 000 dolarů, tedy asi 1 731 262 korun. Zatím vybral 10 000 dolarů.

Kromě Mylese Cosgrova zasahoval v osudnou noc také strážník Jonathan Mattingly. Ani jeden z policistů nebyl obžalován. Podle závěrů vyšetřování byla jejich opětovná střelba v souladu se zákonem. Kentucký generální prokurátor Daniel Cameron ale uvedl, že to byl právě Cosgrove, kdo vypálil osudnou kulku. Oba policisté byli již dříve přeřazeni na jinou práci.

V kauze byl ovšem obžalován třetí ze strážníků Brett Hankinson, a to za bezohledné ohrožení prvního stupně a za slepou střelbu do sousedního bytu. Obžalovanému hrozí pětileté vězení. Brett Hankinson byl od policie propuštěn v červnu kvůli „mimořádné lhostejnosti k hodnotě lidského života“.

Kvůli rozhodnutí obžalovat jen jednoho policistu ze tří, a to ne přímo ze zabití ženy, ale z ohrožení jejích sousedů, vypukly minulý týden ve městě Louisville v americkém státu Kentucky protesty, během kterých byli postřeleni dva policisté.

Webová stránka GiveSendGo aktuálně nabízí dvě další kontroverzní sbírky. Jednu pro Kyla Rittenhouse, sedmnáctiletého střelce z Kenoshy, který je obviněn ze zastřelení dvou lidí během protestů za Jacoba Blakea. Druhou pro Rustena Sheskeyho, policejního důstojníka z Kenoshe, který postřelil Jacoba Blakea. Na obou kampaních se dohromady vybralo 530 000 dolarů, tedy přes 12 milionů korun.

GiveSendGo neodpovědělo na žádost CNN o komentář, ale později vydalo oficiální prohlášení po kritice, která se snesla na Rittenhousovu sbírku. „Platforma umožňuje kampaň každému, i když s ním nemusí souhlasit,“ stojí v textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované