Hlavní obsah

Policista, který zastřelil ženu volající o pomoc, odmítá vypovídat. Vysvětlení chce i premiér Austrálie

Justine Damondová zavolala v sobotu večer na policii, přivolaný policista ji ale zastřelilVideo: AP

 

Reklama

S vyšetřovateli komunikuje zatím pouze Noorův kolega Matthew Harrity, který řídil policejní auto. Oběť je původem z Austrálie.

Článek

Ze zabití Australanky Justine Damondové americkým policistou se stává politické téma. Australský premiér Malcolm Turnbull chce po amerických vyšetřovatelích jasné informace.

„Je to šokující případ, a ano, požadujeme jménem její rodiny odpovědi," řekl australské televizi Turnbull.

Damondová pracovala jako instruktorka a koučka a žila v klidné části amerického města Minneapolis. V sobotu večer nahlásila na policii, že se za jejím domem možná pohybuje sexuální násilník. Po příjezdu policistů Australanka přistoupila už v pyžamu k jejich vozu, strážník Mohammed Noor ji ale z místa spolujezdce přes řidiče zastřelil.

Video: Žena zavolala hlídku kvůli sexuálnímu útoku, policista ji z auta zastřelil

USA řeší další zabití policistouVideo: Reuters, AP

Oba policisté na místě si oproti nařízení nezapnuli kamery na těle. Noor navíc odmítl vypovídat, takže další informace nejsou známé.

„Jako jediný nám může říct, co se doopravdy stalo. Podle zákona ho nemůžeme nutit, aby vypovídal, ale přála bych si, aby se vyjádřil,” uvedla starostka Minneapolisu Betsy Hodgesová.

Vyšetřovatelům zatím případ částečně popsal Noorův kolega Matthew Harrity, který ve chvíli střelby řídil policejní auto. Podle něj se Damondová přiblížila k vozu ve chvíli, kdy v blízkosti auta zazněla hlasitá rána. Bezprostředně poté vytáhl Noor zbraň a Australanku zastřelil. Odvyprávět celý příběh může ale pouze on. Jako jediný ví, proč zbraň použil.

Video: Soud osvobodil policistu, který za pochybných okolností zastřelil muže černé pleti v autě

Policista zastřelil černocha, třetí soud se konat nebude (Video: Reuters). Video: Oliver Sálus

Reklama

Doporučované