Hlavní obsah

Policista nezasáhl proti střelci, který zabil 17 lidí. Hrozí mu doživotí

Bývalý zástupce šerifa v Parklandu je ve vězení. Loni nezasáhl při střelbě na střední škole.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý zástupce šerifa v Parklandu je ve vězení kvůli tomu, že loni nezasáhl při střelbě na střední škole. Při útoku zemřelo 17 lidí.

Článek

Policie zadržela Scota Petersona, který v únoru 2018 pracoval jako zástupce šerifa v Parklandu na Floridě. Loni 14. února tu vyloučený student školy Marjory Stoneman Douglas zastřelil celkem 17 lidí. Peterson byl na místě mezi prvními, nijak ale nezasáhl. Čelí teď jedenácti obviněním v čele se zanedbáním povinností. Podle prokurátora mu hrozí až doživotí.

Podle záběrů z bezpečnostních kamer Peterson v době střelby vůbec nevstoupil do budovy školy. Střelba trvala jen šest minut, ale policista čekal venku. Policii Peterson podle televize NBC tvrdil, že nevěděl, odkud střelba přichází. Krátce po útoku ale rezignoval.

„Špatně jsem vyhodnotil situaci. Uvnitř byly moje děti. Nikdy bych neseděl a nenechal moje děti trpět,“ řekl tehdy.

Policie Petersona zadržela na základě vyšetřování floridského oddělení pro vymáhání práva (FDLE). Sedm bodů obžaloby se podle BBC týká zanedbání dítěte, tři vědomé nedbalosti a jeden zanedbání povinností.

„Ukázalo se, že Peterson neudělal vůbec nic, aby střelbě zabránil,“ řekl ve svém vyjádření pro média komisař FDLE Rick Swearingen, „Neexistuje žádná omluva pro jeho netečnost a není pochyb o tom, že ta pasivita stála lidi životy,“ dodal.

Za zbabělce Petersona označil i prezident Donald Trump a s postojem komisaře souhlasí i parklandský šerif Scott Israel. Podle něj měl jít dovnitř a střelce zneškodnit.

„Jsem zničený. Je mi z těch záběrů špatně. Prostě nešel dovnitř,“ komentoval Israel záběry z bezpečnostních kamer. Na hlavu bývalého zástupce se snesla vlna kritiky i od široké veřejnosti a rodičů obětí.

„Novinkou, že ho zavřeli, jsem překvapená a nadšená. 14. února, kdy se ve škole střílelo, jsem poslala zprávu své dceři Alysse a řekla jsem jí, ať se schová. A že je pomoc na cestě. Peterson byla ta pomoc, ale zamrzl a všechny nás ten den zklamal. Měl to být „ten hodný chlap“ s pistolí, který měl odhadnout hrozbu a jít dovnitř, ale všechny nás zklamal a vedlo to ke smrti sedmnácti lidí,“ řekla agentuře AP matka jedné z obětí Lori Aldaheffová.

Útočníkem byl bývalý student parklandské školy Nicolas Cruz. Ten na svých sociálních sítích dlouho před útokem sdílel příspěvky, podle kterých se na útok připravoval. Vedení školy ho před útokem z kázeňských důvodů vyloučilo. Je obžalovaný z plánování vraždy a zabití 17 lidí. K útoku se přiznal.

Reklama

Doporučované