Hlavní obsah

Policista obviněný ze smrti 95 fanoušků na Hillsborough je nevinný

Co se stalo před 30 lety na stadionu Hillsborough a jak případ dodnes hýbe britskou společností?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Policejní důstojník David Duckenfield, který čelil obvinění z hrubé nedbalosti, v jejímž důsledku došlo k největší tragédii v historii anglického fotbalu, byl rozhodnutím čtvrtečního soudu v Prestonu zproštěn obžaloby.

Článek

Dnes 75letý Duckenfield dne 15. dubna 1989 sloužil jako velící policejní důstojník na zápase FA Cupu mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest v anglickém městě Sheffield na stadionu Hillsborough.

V tlačenici způsobené překročením kapacity na stadionu zemřelo téměř sto lidí z řad liverpoolských fanoušků. Mrtvých bylo přesně 96, od dospělých až po desetileté děti. 95 z nich zemřelo na místě, další později v nemocnici a proto nebyl zahrnut do Duckenfieldovy obžaloby.

Co se stalo před 30 lety na stadionu Hillsborough?

Strážci zákona v severoanglickém Sheffieldu nezvládli dění před stadionem. Tehdy nezkušený velící důstojník Duckenfield nechal fanoušky Liverpoolu těsně před výkopem namačkat se do příliš malého sektoru na stání jménem Leppings Lane. Ten už byl přitom v tu chvíli úplně plný.

Duckenfield byl letos u soudu už podruhé. První slyšení zůstalo bez verdiktu.

Vyšetřování případu už od jeho začátku před 30 lety doprovázela řada problémů včetně zatajování důkazů a ovlivňování svědků. Za smrt téměř stovky lidí oficiálně nikdo nemohl téměř 25 let a rodiny obětí, které volaly po spravedlnosti si vyslechly, že příčinou katastrofy byla nešťastná náhoda.

Nové vyšetřování zakládající se na informacích nezávislé vyšetřovací komise zrušilo starý verdikt a zahájilo nové vyšetřování v roce 2014. O dva roky později soud ukázal prstem na tři hlavní viníky v čele právě s Davidem Duckenfieldem.

BBC ve čtvrtek citovala reakci na rozhodnutí soudu od Barryho Devonsida, jehož syn Christopher na stadionu Hillsborough zemřel. „Jsem v šoku. Verdikt mě omráčil," řekl Devonside.

Reklama

Doporučované