Hlavní obsah

Policista otrávený Novičokem poprvé promluvil. Moje rodina přišla o domov a všechen majetek, říká

Foto: Seznam Zprávy

Policista, který byl při vyšetřování kauzy Skripalových otráven jedem Novičok.

Reklama

Policejní důstojník Nick Bailey, který byl po útoku na Sergeje a Juliji Skripalovou při prohledávání jejich domu otráven jedem Novičok, poprvé od incidentu veřejně promluvil. Zpravodajské stanici BBC sdělil podrobnosti o tom, jak jeho rodina přišla o domov a všechny své věci poté, co byl nakažen touto nervově paralytickou látkou.

Článek

Detektivní seržant Nick Bailey přišel do kontaktu s Novičokem poté, co byl vyslán do Skripalova domu, kde byl jed nastříkán na klice od dveří. Několik hodin po návštěvě místa se policistovi udělalo nevolno. „Potil jsem se a bylo mi horko. V tu dobu jsem to přičítal únavě a stresu,” řekl pro BBC.

Dva dny poté se však jeho stav zhoršil, následně byl přijat do okresní nemocnice v Salisbury. Tamní lékaři se poté snažili najít správnou kombinaci léků, kterou by jed dostali z policistova těla.

Podle vyjádření Nicka Baileyho byla léčba bolestivá a stresující. „Byl jsem celou dobu při vědomí,” uvedl v rozhovoru pro BBC. „V rukou jsem měl pět nebo šest infuzí najednou. Po nějaké době jsem se začal cítit fyzicky otupělý,” dodal.

Jeden z otrávené dvojice Skripalových ležel v nemocnici ve vedlejším pokoji. Ten neustále střežila policie. Otrávený Bailey se nikdy se Skripalovými osobně nesetkal.

Že se jedná o látku Novičok, kterou byli všichni tři otráveni, se vyšetřovatelům podařilo zjistit až po dvou týdnech. Jak se jed dostal do kontaktu s jeho kůží, policistovi stále není jasné. V době zásahu totiž na sobě měl ochranný oblek, a to včetně rukavic a brýlí. „Nevím, jak se to přihodilo. Nejspíš jsem si rukou, na které byl Novičok, v domě sundal masku a brýle,” sdělil Bailey BBC.

Policista v rozhovoru sdělil BBC, že kvůli nevědomému kontaktu s jedem následně jeho rodina přišla o všechny své věci. „Nepřišli jsme jen o dům, ztratili jsme i všechen náš majetek a všechno, co patřilo dětem. Dlouho nám trvalo, než jsme se s tím dokázali srovnat,” řekl.

Skripalovi a Nick Bailey nebyli jedinými osobami, které byly ve Velké Británii nervově paralytickou látkou Novičok otráveny. O čtyři měsíce později na následky otravy zemřela 44letá Dawn Sturgessová, poté, co byla jedu vystavena spolu se svým partnerem Charliem Rowleym v britském městě Amesbury. Ti s jedem přišli do styku skrze lahvičku parfému, kterou Rowley nalezl v parku a následně daroval své přítelkyni Sturgessové. Ta si ho v domnění, že se jedná o známý parfém, nastříkala na zápěstí. O týden později zemřela.

Skripal i jeho dcera se z otravy jedem Novičok, z níž jsou podezřelí dva ruští příslušníci vojenské rozvědky GRU Alexandr Miškin a Alexander Petrov, zotavili a žijí na neznámém místě v Británii.

Reklama

Doporučované