Hlavní obsah

Policista po návštěvě čínského prezidenta uhodil mladíka, který ho kritizoval

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil Prahu v březnu 2016. Student na hlídku policistů a vojáků pokřikoval, že by se za tehdejší zásahy v souvislosti s návštěvou měli stydět.

Reklama

Nejvyšší soud odmítl dovolání Jana Nekvapila, jenž jako policista uhodil zadrženého mladíka. Za zneužití pravomoci úřední osoby dostal tříletou podmínku. Incident se stal poté, co z Prahy odjela delegace čínského prezidenta.

Článek

„Podaný opravný prostředek byl odmítnut,“ stojí v justiční databázi infoSoud. Plné odůvodnění zatím není dostupné.

Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil Prahu v březnu 2016. Student na hlídku policistů a vojáků pokřikoval, že by se za tehdejší zásahy v souvislosti s návštěvou měli stydět. Policisté mladíka legitimovali a nakonec zadrželi a odvezli na služebnu v pražských Vinohradech.

Podle obžaloby pak Nekvapil na policejním oddělení dal mladíkovi dvě facky, když seděl na židli se spoutanýma rukama za zády. To, že mladíka uhodil, je vidět na kamerovém záznamu.

Spolu s Nekvapilem byl u Obvodního soudu pro Prahu 2 souzen také jeho kolega Martin Kopp, proti kterému obžaloba neměla jiný důkaz než výpověď napadeného mladíka. Tvrdil, že jej Kopp škrtil a dal mu facku, stalo se to však v jiné místnosti, kde nebyly kamery.

Kopp byl zproštěn obžaloby, rozsudky ale opakovaně rušil odvolací Městský soud v Praze. Nakonec justice případ postoupila ke kázeňskému projednání.

Reklama

Doporučované