Hlavní obsah

Policista přešel na druhý břeh. Loupil v uniformě a s povolením k prohlídce, dostal 32 let

Jeden z nejnebezpečnějších gangů vedl bývalý policista. Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Soud pravomocně uzavřel mimořádný případ zločinecké skupiny.

Článek

Vrchní soud v Praze uzavřel mimořádný případ gangu, jehož členové okrádali své oběti v převlečení za policisty a s fingovaným povolením k domovní prohlídce.

Jako hlavu zločinecké skupiny označil soud muže, který před lety skutečně policistou býval. Nyní však už má Roman Dolíhal na svědomí kromě loupeží i vraždu a ve vězení bude celkem 32 let.

Usvědčit ho přitom pomohl jeho bratr, také bývalý policista. Také on se na zločinech gangu podílel, avšak přijal postavení spolupracujícího obviněného s mírnějším trestem 5 let vězení.

Roman Dolíhal už byl loni pravomocně odsouzen na 20 let za vraždu pracovníka bezpečnostní agentury. Zabil ho při přepadení vozu, který převážel 77 milionů korun. Nyní se snažil přesvědčit soud, aby mu loupeže započítal do už uloženého trestu za vraždu. Podle vrchního soudu k tomu ale nebyly splněny zákonné podmínky a k už uloženým 20 letům za vraždu přidal dalších 12 let vězení.

I další členové jeho gangu mají na kontě řadu dřívějších zločinů. Za vraždu už byl před loupežemi odsouzen - a už si trest i odpykal - Bulhar Marijan Dobrovič, další z odsouzených je recidivista, který za mřížemi strávil většinu života - poprvé loupil v roce 1983.

Rozsudek je pravomocný, advokáti však zvažují dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované