Hlavní obsah

„Policista ucítil píchnutí do krku.“ Co předcházelo tragédii na festivalu?

Foto: Profimedia.cz

Původně dvoudenní akci nakonec organizátoři po tragédii předčasně ukončili.

Reklama

Policie zahájila vyšetřování tragédie na festivalu Astroworld v texaském Houstonu. Během tlačenice zde zemřelo nejméně osm lidí, zraněných jsou desítky, několik ve vážném stavu. Do areálu zřejmě proniklo mnoho lidí bez lístků.

Článek

Jak mohlo dojít k tragédii, při které zemřelo nejméně osm osob. Takovou otázkou se aktuálně zabývá texaská policie. Úřady nevyšetřují pouze vznik tlačenice pod pódiem, ale také fakt, že se na koncert dostalo mnoho diváků bez vstupenek.

Šéf policejního oddělení v Houstonu Troy Finner na tiskové konferenci řekl, že vyšetřování povede oddělení vražd a narkotik. „Máme od zdravotnického personálu zprávu o strážníkovi, který byl venku před areálem, kde ho bylo nutné ošetřit. Když se natahoval po jedné z osob, aby ji zadržel, ucítil píchnutí do krku,“ řekl novinářům Finner.

Policista krátce poté podle Finnera upadl do bezvědomí. „Zdravotníci ho oživili a na jeho krku si všimli vpichu podobného tomu, který vznikne při použití injekční stříkačky,“ cituje Finnera stanice BBC.

Podle agentury AP, která citovala velitele houstonských hasičů Samuela Peñu, nastal hlavní tlak fanoušků v pátek večer kolem 21:00 místního času (dnešních 3:00 SEČ), když se snažili dostat blíž k pódiu v době vystoupení rappera Travise Scotta.

Peña později uvedl, že během vyšetřování dojde k prozkoumání videa z místa činu, což by mělo pomoci zjistit, „co lidem bránilo v tom, aby z místa unikli“. Celkem museli zdravotníci ošetřit nejméně 300 osob. Do nemocnice bylo převezeno 25 lidí, z nichž 11 utrpělo infarkt. V péči lékařů jich nadále zůstává třináct, z nichž pět je mladších osmnácti let, uvádí americká média.

Stanice CNN v sobotu zveřejnila záběry z akce, na kterých mnoho lidí vchází na akci VIP vchodem a přitom sráží na zem detektory kovů, další osoby a ignorují pokyny bezpečnostního personálu. „Víme také o několika osobách, které přeskočily plot. Nejméně jedna z nich byla zraněna,“ řekl CNN Peña.

Podle některých videí se také návštěvníci koncertu zdráhali vytvořit prostor pro ambulanci, která se snažila dostat ke zraněným.

Nejde o první podobnou tragédii spojenou s festivalem Astroworld. V roce 2019 byli při stejné akci tři lidé ušlapáni. „Je zřejmé, že pokud ano, tak to nestačilo,“ reagoval Peña na otázky novinářů, jestli předchozí incident vedl ke zpřísnění opatření.

Věk obětí se pohybuje od čtrnácti do sedmadvaceti let, jednu osobu se ale stále nepodařilo identifikovat, oznámil v sobotu na tiskové konferenci starosta Houstonu Sylvester Turner. „Je tu spousta nezodpovězených otázek,“ řekl Turner. „Během příštích několika dnů až týdnů, může být, se podrobně podíváme na vše, co se stalo, proč se to stalo a jaké kroky můžeme udělat, abychom podobným incidentům v budoucnu zabránili,“ cituje stanice CNN Turnera.

Rapper Travis Scott ve svém prvním prohlášení po tragédii poděkoval policii a záchranným složkám a řekl, že je „odhodlán spolupracovat s komunitou v Houstonu na zotavení a podpoře rodin zasažených touto tragédií“.

„Moje modlitby míří k rodinám a všem, kteří jsou zasaženi tím, co se stalo na festivalu Astroworld,“ stojí ve Scottově prohlášení. „Policejní oddělení Houston má mou naprostou podporu během pokračování ve vyšetřování tragických ztrát na životech,“ uvedl Scott. „Děkuji policejnímu a hasičskému sboru a také pořadateli NRG Park za jejich okamžitou reakci a podporu,“ dodal hudebník.

Festival Astroworld se měl konat od pátku do dneška v houstonském komplexu NRP Park s účastí 50 000 hudebních fanoušků. Už před zahájením přišlo k branám velké množství lidí a někteří se snažili dostat dovnitř předčasně.

O festival, který se letos poprvé stal vícedenní akcí, byl zřejmě enormní zájem. Prodalo se až 100 000 vstupenek, což je oproti předchozímu ročníku dvojnásobek. Podle houstonských médií se lístky vyprodaly i navzdory zvýšení ceny během 30 minut od zahájení prodeje. Travis Scott, který festival pořádá, z Houstonu pochází. Festival se koná od roku 2018 každoročně, zrušen ale byl i loni, kvůli pandemii onemocnění covid-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované