Hlavní obsah

Policista v USA několikrát střelil do zad černocha. Město zachvátily nepokoje

Foto: https://twitter.com/KristenClarkeJD

Policisté vypálili několik střel do zad muže tmavé pleti, který nastupoval do auta ve městě Kenosha.

Reklama

V americkém městě Kenosha ve státě Wisconsin propukly protesty poté, co policista několikrát střelil do zad zřejmě neozbrojeného muže tmavé pleti. Ten bojuje o život na jednotce intenzivní péče.

Článek

Incident byl zaznamenán na videu, které se hojně šíří po sociálních sítích. Video ukazuje dva bělošské policisty se zbraněmi v rukou ve městě Kenosha, jak následovali neozbrojeného muže okolo zaparkovaného SUV ke straně řidiče. Muž, kterého místní média identifikovala jako 29letého Jacoba Blakea, se podle videa následně pokusil nastoupit a jeden z policistů jej chytil za tričko.

Z videa je patrné, že padlo nejméně sedm výstřelů, ale není jasné, kolik lidí střílelo. Ve vozidle se v tu dobu podle právníka Benjamina Crumpa nacházeli tři Blakeovi synové.

Policie uvedla, že muži byla na místě okamžitě poskytnuta první pomoc a následně byl ve vážném stavu převezen do nemocnice, kde podstoupil operaci. Nyní se Blake podle příbuzných nachází na jednotce intenzivní péče.

Případ vyšetřuje wisconsinské ministerstvo spravedlnosti, které zatím uvedlo pouze to, že zasahující policisté byli postaveni mimo službu. Co přesně vedlo policisty k zásahu, zatím není jasné, podle strohého prohlášení policie v Kenoshi muži zákona zasahovali v případu „domácího sporu“.

Guvernér Wisconsinu Tony Evers policejní kroky odsoudil. „Přestože zatím nemáme všechny podrobnosti, víme s jistotou, že to není první osoba tmavé pleti, která byla při vymáhání práva v naší zemi střelena, zraněna nebo nemilosrdně zabita, “ uvedl v prohlášení.

V návaznosti na událost do ulic města Kenosha vyšly protestovat tisíce lidí. Úřady po vypuknutí nepokojů vyhlásily noční zákaz vycházení, který má platit do sedmi hodin ráno. Demonstranti na výzvu nereagovali, podle novinářky CBS Kim Shineové ve městě docházelo k rabování i četným požárům vozidel na místě incidentu a před místní budovou soudu. Policie nakonec dav rozptýlila za pomoci slzného plynu a zábleskových granátů.

Scény z města Kenosha připomínají největší vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě ve Spojených státech za několik posledních desetiletí. Tu spustila smrt černocha George Floyda 25. května letošního roku. Floyd zemřel poté, co mu bělošský policista Derek Chauvin klečel při zatýkání téměř devět minut na krku i poté, co zatýkaný přestal jevit známky života. Podle videa pořízeného na mobilní telefon náhodným kolemjdoucím Floyd opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a prosil strážníka, aby jej nezabíjel.

Reklama

Doporučované