Hlavní obsah

Policisté chodí od dveří ke dveřím a varují. Lesní požár v Coloradu ohrožuje už 2000 domů

Úřady varují před velkým lesním požárem v Coloradu.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Hasičům se zatím nedaří plameny dostat pod kontrolu. Upozornění chodí i e-mailem.

Článek

Úřady v Coloradu nařídily evakuaci obyvatel z více než 2 000 domů. Důvodem je rozsáhlý lesní požár na jihozápadě země. Úředníci a policisté kromě varování přes mobilní telefon a e-mail chodí v rizikových oblastech od domu k domu a obyvatele varují osobně.

Podle agentury AP se velikost požáru za víkend zdvojnásobila a rozprostírá se na více než 67 čtverečních kilometrech. Hasiči ho stále nemají pod kontrolou. V oblasti panuje sucho a fouká silný vítr. Situaci komplikuje skutečnost, že počasí se podle meteorologů v dohledné době nezlepší. Živel doposud nezničil žádné domy, ale od obydlené oblasti je už jen několik set metrů. Vzhledem k těžko dostupnému terénu se hasiči snaží zabránit rozšíření plamenů pomocí požárních letounů.

Hořet začalo v národním parku San Juan 1. června. Podle serveru ABC News zatím úřady přesnou příčinu vzniku požáru neznají, ale žádají veřejnost o pomoc při hledání tří mužů podezřelých z jeho založení. Zasažená oblast leží na hranici čtyř států - Colorada, Arizony, Nového Mexika a Utahu, V Coloradu je to největší požár za posledních několik let.

Hasiči se domnívají, že pokud se počasí nezlepší, budou škody vyšší, než při požáru v roce 2012 a 2013, kdy oheň u El Pasa zničil téměř 500 domů. Tedy nejvíce v historii země.

Reklama

Související témata:

Doporučované