Hlavní obsah

Policisté, kteří mohli zastavit vražedkyni ze Smíchova, dostali podmínky

Policisté, kteří mohli zastavit Michelle Sudků, vyslechli rozsudek.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Verdikt pro odsouzené znamená, že nemusí skončit s prací u policie. Žalobce však ještě zvažuje, že se odvolá.

Článek

Obvodní soudy pro Prahu 1 odsoudil dva podpraporčíky z místního oddělení policie za to, že v roce 2016 mohli zadržet vražedkyni Michelle Sudků, jež pak v obchodním centru Nový Smíchov zabila zákaznici.

Policisté Lukáš Kočer a Petr Michálek dostali trest 8 měsíců s podmíněným odkladem na jeden a půl roku.

Trest je vyšší, než žádal žalobce, který požadoval zákaz práce u policie.

Ten nyní policistům nehrozí, protože soud případ vyhodnotil jako nedbalostní trestný čin. U policie by museli podpraporčíci skončit v případě, kdy by soud řekl, že šlo o úmyslný trestný čin.

Oba policisté se proto vzdali práva na odvolání. Žalobce odvolání zvažuje, vzal si lhůtu na rozmyšlenou. Verdikt je tedy zatím nepravomocný.

Video:  Nahrávka přímo ze soudní síně. „Jaký mi uložili trest? Třicet let? Nechám to, jak to je”

Jaký mi uložili trest? Třicet let? Nechám to, jak to je (natočeno v březnu 2017).Video: Hanuš Hanslík

Odsouzení policisté byli dva týdny před vraždou v obchodním centru přivoláni k incidentu v kavárně na pražském Újezdě, kde Michelle Sudků napadla na záchodě bez důvodu jinou ženu. Omotala jí kolem krku tričko a začala ji škrtit.

Policisté však Sudků nezadrželi a místo toho ji nechali odvézt do psychiatrické léčebny v Bohnicích, podle obžaloby bez toho, aby lékaře na její agresivní útok upozornili. Sudků pak byla z léčebny brzy propuštěna a zakrátko se na Smíchově dopustila zmíněného vražedného útoku.

Žalobce policisty obžaloval ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Hájili se tím, že do kavárny na Újezd prý sice přijeli k nahlášenému napadení, ale na místě dospěli k závěru, že se tam nic takového nestalo. Nikdo z přítomných jim prý neřekl, že by Sudků někoho škrtila. Prý jen polekala dívku, před kterou se svlékla na toaletě. Protože jim chování Sudků přišlo divné, poslali ji do Bohnic.

Jenže toto tvrzení policistů bylo v přímém rozporu s výpověďmi jiných svědků. Jeden z nich, který v kavárně na Újezdě pracoval, uvedl, že v inkriminovaný den z toalet slyšel opakované výkřiky. Když na toalety přišel, viděl oběť i útočnici. Sudků byla polonahá a držela svoje tričko obtočené oběti okolo krku. Když prý přišel, tričko z oběti sundala a škrcená dívka z toalet utekla.

Svědek také řekl, že všechno policistům takto přesně a podrobně popsal.

Reklama

Související témata:

Doporučované