Hlavní obsah

Policisty, kteří nevyšetřili e-mail Babiše juniora, čeká kázeňský postih. Trestný čin nespáchali

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš mladší poskytl zásadní svědectví reportérům Seznamu loni v listopadu.

Reklama

Po více než půlročním prověřování postupu několika policistů, kteří loni v lednu dostali e-mail z Ukrajiny od Andreje Babiše mladšího o jeho možném únosu, padlo rozhodnutí. „Dva příslušníci Policie ČR se svými pochybeními, která jsou celkově méně závažná, mohli dopustit kázeňského přestupku podle služebního zákona,“ oznámil státní zástupce Ondřej Šťastný. Trestný čin podle něj policisté nespáchali.

Článek

Policisté, kteří loni v lednu nezahájili vyšetřování e-mailu od Andreje Babiše mladšího, mimo jiné zavinili, že se případem jeho možného zavlečení do ciziny začala policie zabývat až v listopadu. A to poté, co Televize Seznam v pořadu Zvláštní vyšetřování přinesla svědectví Babiše mladšího.

V rozhovoru tehdy uvedl, že bylo přáním jeho otce, aby kvůli vyšetřování kauzy Čapího hnízda „zmizel“. Babišův spolupracovník, řidič Agrofertu Petr Protopopov, na podzim 2017 proto Babišova syna z prvního manželství (rovněž stíhaného v kauze Čapí hnízdo) odvezl na Ruskem okupovaný Krym.

„K vašim četným dotazům na trestní věc vedenou Generální inspekcí bezpečnostních sborů proti příslušníkům Policie ČR, kteří měli za úkol prověřit podání Andreje Babiše ml. v takzvané kauze únosu, uvádím, že jsem ve věci neshledal podezření ze spáchání žádného trestného činu ze strany policistů. Vyšlo však najevo, že dva příslušníci Policie ČR se svými pochybeními, která jsou celkově méně závažná, mohli dopustit kázeňského přestupku podle služebního zákona,“ uvedl dnes ráno pro Seznam Zprávy státní zástupce Ondřej Šťastný.

A dodal: „K jeho projednání je příslušná Policie ČR, konkrétně Obvodní ředitelství policie Praha I. Tam jsem věc v souladu s trestním řádem odevzdal. S ohledem na to, že další řízení je již v kompetenci Policie ČR, nebude zdejší státní zastupitelství k věci poskytovat žádné další informace.“

Z vyjádření Ondřeje Šťastného mimo jiné vyplývá, že policistům nebylo prokázáno, že by nevyšetřováním e-mailu Babiše mladšího šli někomu záměrně na ruku.

Andrea Zoulová z tiskového oddělení pražské policie zatím další postup nechtěla komentovat. „Vedení Obvodního ředitelství policie Praha 1 se musí nejprve detailně seznámit se spisovým materiálem a závěrem Generální inspekce bezpečnostních sborů. Teprve po té může být zahájeno řízení ve věcech služebního poměru. Výsledek tohoto řízení tak v tuto chvíli nelze jakkoli předjímat.“

"Otec si přál, abych zmizel"

Andrej Babiš mladší svůj pobyt na Krymu pojmenoval na podzim v pořadu Zvláštní vyšetřování Televize Seznam zcela jasně: Byl jsem tam proti své vůli. Na přání otce, který si přál, abych zmizel kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

Informaci, že byl zavlečen na Krym, pak už v loni v lednu z Ukrajiny poslal české policii. Nikdo se jí seriózně nezabýval. Policisté případ uzavřeli, aniž jej k tomu vyslechli. „Nevypovídal jsem,“ přišlo z e-mailu Babiše juniora reportérům Seznamu.

Zveřejnění této informace přimělo k zásahu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Vydal pokyn k prověření informace o únosu. A Generální inspekce bezpečnostních sborů začala zkoumat postup policistů, kteří juniorovo oznámení odložili.

První zmínka o únosu Babiše juniora se objevila loni v květnu na serveru Neovlivní.cz právě s odkazem na e-mail, který premiérův syn odeslal české policii začátkem ledna 2018.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,” stálo v e-mailu.

Mail z Ukrajiny policisté neprověřili

Andrej Babiš starší přitom do dotační kauzy Čapí hnízdo svého syna zatáhl sám. Během sněmovního grilování označil své děti a švagra za vlastníky resortu v rozhodném okamžiku, kdy tam přistály dotační miliony. Do té doby byla farma zaparkovaná pod holdingem Agrofert a na dotaci pro malé a střední podniky by neměla nárok. Nyní jsou Babišovy děti obviněné, že sehrály roli bílých koní.

Oznámení juniora o tom, že byl účelově zavlečen na Krym, však tehdy policie odložila. Případ ani nezačala vyšetřovat, s premiérovým synem nenavázala kontakt, nedozvěděli se tak o něm ani státní zástupci.

Stačilo k tomu jediné – fotografie, kterou doručili právníci premiérovy rodiny. Byl na ní Babiš mladší se svou matkou (miliardářovou první ženou). Na snímku, pořízeném v Bratislavě, drželi časopis s příslušným datem coby důkazem, že jde o aktuální fotku.

Svá slova o únosu však Andrej Babiš mladší nezměnil ani po půl roce. V listopadu 2018 v pořadu Zvláštní vyšetřování vypověděl, jak jej otcem najatý Rus Petr Protopopov odvezl v době vrcholící kauzy Čapí hnízdo na Krym – proti jeho vůli.

„On zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel,“ řekl reportérům Babišův syn.

Od návštěvy otce junior mlčí

Dodal, že k případu chce vypovídat, což posléze ještě potvrdil ze své e-mailové schránky. Pak se ovšem (těsně po odvysílání pořadu) za synem vypravil premiér Andrej Babiš a junior se odmlčel.

Nyní pobývá podle dostupných informací s matkou ve Švýcarsku a české policii se doposud nepodařilo navázat s ním kontakt.

Loňský postup kriminalistů z Prahy 1, kteří možný únos na Krym odložili, tak může být fatální. A samotnou podstatu případu – tedy Babišem popisované zavlečení – se už nepodaří osvětlit.

Český ministerský předseda tvrdí, že jeho syn neví, co říká. Poukazuje na psychickou nemoc juniora. Podle jeho verze poslal syna v doprovodu svého ruského spolupracovníka na Krym na ozdravný pobyt.

„Není pravda, že můj syn byl unesen. Je to jasné z dnešního prohlášení Policie ČR, která to vyšetřovala,“ řekl krátce po odvysílání pořadu. „Takže celá tato kampaň má za cíl jen vyvinout tlak na orgány činné v trestním řízení živé kauzy Čapí hnízdo. A k tomu to využívají opoziční politici, protože jaký by měli program, kdyby neměli Babiše. Kvůli tomu už zase svolávají mimořádnou schůzi. Kolikátou pak už kvůli Babišovi svolávají? Strany, které neměly žádný program, jen antiBabiš. Nejvyšší státní zástupce dal pokyn k prověření celé kauzy vymyšlené novináři.“

Reklama

Související témata:

Doporučované