Hlavní obsah

Policisté podcenili vražedkyni ze smíchovského obchoďáku, teď jim za to hrozí vězení

Reportáž Hanuše Hanslíka.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podpraporčíci Lukáš Kočer a Petr Michálek mohli pomoci zabránit vraždě. Obvodní soud pro Prahu 1 teď řeší, zda se tito policisté z místního oddělení na Malé Straně svým postupem dopustili trestného činu. Rozsudek by mohl být v srpnu.

Článek

Kočer s Michálkem stáli předloni v létě tváří v tvář vražedkyni Michelle Sudků. Lidé je přivolali do malostranské kavárny, kde se Sudků pokusila na toaletě uškrtit svým tričkem mladou návštěvnici kavárny. Nepovedlo se jí to zřejmě jen proto, že ji na toaletě další hosté kavárny vyrušili.

Jenže policisté případ neřešili jako pokus o vraždu. Michelle Sudků nechali pouze sanitkou převézt do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Informace o tom, co má Sudků na svědomí, však lékařům nepředali. Ti pak ženu o dva týdny později z nemocnice propustili. Sudků ještě ten samý den zavraždila náhodně vybranou návštěvnici obchodního centra na pražském Smíchově.

Městský soud v Praze už loni za pokus o vraždu v kavárně a za vraždu v obchodním centru poslal Sudků do vězení na výjimečných třicet let. Odsouzená se neodvolala a trest přijala.

Policisté jsou teď obžalováni ze zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim až pět let vězení. Pokud by byli odsouzeni, tak by zároveň přišli o práci u policie. Soud už ve věci vyslechl řadu svědků, kteří u zločinu v kavárně tehdy byli. Ti potvrdili, že policisté o pokusu o vraždu věděli.

V úterý soud vyslýchal mimo jiné lékaře z bohnické nemocnice. Ti potvrdili, že žádné informace od policie neměli. A pokud by je měli, postupovali by prý jinak.

Obhájce policistů Eduard Bruna je ale přesvědčen, že jeho klienti nijak nepochybili.

Soudu se v minulosti nepodařilo vyslechnout oběť, tedy dívku, kterou se Sudků pokusila uškrtit. Dívka přišla k soudu už před rokem, jenže tehdy se v soudní síni zhroutila a odvezla ji záchranná služba. Není jasné, zda ji soudkyně zkusí předvolat znovu.

Soud má v plánu vyslechnout ještě tři svědky. Všechny si předvolá na konec srpna, kdy by také mohl vynést rozsudek.

Reklama

Doporučované