Hlavní obsah

Policisté prohledali byt střelce z Maceraty. Našli Hitlerovu knihu Mein Kampf

V bytě střelce z Maceraty našli policisté Hitlerovu publikaci Mein KampfVideo: AP

 

Reklama

Policisté při domovní prohlídce bytu střelce ze sobotního útoku v italské Maceratě našli Hitlerův Mein Kampf a další předměty odkazující k nacistické ideologii.

Článek

Italští policisté při nedělní domovní prohlídce v bytě Luca Trainiho, který v sobotu v italském městě Macerata postřelil šest migrantů z Afriky, našli Hitlerovu knihu Mein Kampf. Vyšetřovatelé v bytě zabavili také několik dalších nacistických publikací nebo vlajku s keltským křížem.

Traini čelí obvinění z šestinásobného pokusu o vraždu, navíc s přitěžující okolností rasové motivace. Velitel policie v Maceratě pro deník The Guardian uvedl, že Traini svého činu zpětně nelituje. Podle policistů za sobotním útokem zřejmě stála odplata za nedávnou vraždu mladé Italky Pamely Mastropietrové, ze které byl obviněn osmnáctiletý Nigerijec. Bezpečnostní složky však zároveň vyloučily, že by se italský extremista s obětí vraždy znal.

Osmadvacetiletý Luca Traini v minulosti v regionálních volbách kandidoval za politickou stranu Liga severu. Ta patří mezi prominentní evropská krajně pravicová uskupení a čelí obviněním z xenofobie a podněcování nenávisti vůči migrantům. Policisté také objevili jeho dřívější vazby na neofašistické organizace Forza Nuovo a CasaPound.

Sobotní střelecký útok na africké migranty přišel během vyhrocené kampaně před blížícími se parlamentními volbami. Jedním z klíčových témat je právě migrace. Rostoucího odporu k přistěhovalcům využívá také právě Liga severu, jejíž předseda Matteo Salvini slibuje v případě vítězství hromadnou deportaci migrantů.

Reklama

Související témata:

Doporučované