Hlavní obsah

Policisté sundávají ženu ze sochy Svobody. Zákrok proti imigrantce v New Yorku

Na soše Svobody protestovala imigrantka z Konga proti Trumpově politice.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Aktivistka původem z Demokratické republiky Kongo patří ke skupině Rise and Resist. Ta od svého vzniku kritizuje prezidenta USA Trumpa.

Článek

Na americký Den nezávislosti 4. července vyšplhala aktivistka na podstavec sochy Svobody. Protestovala tak proti imigrační politice prezidenta Trumpa. Z podstavce ji policisté odvedli po třech hodinách.

Podle mluvčího policie šlo nejspíše o detenční tábory pro děti nelegálních migrantů na jihu USA. Americká média uvádějí, že se jednalo o 44letou migrantku Therese Okoumou z Demokratické republiky Kongo.

Aktivistka se hlásí ke skupině Rise and Resist, která podle svých stránek bojuje proti nedemokratickým nařízením vlády. Vznikla po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Dlouhodobě protestuje proti Trumpově administrativě a požaduje jeho odstoupení.

Tatáž žena rozvinula na podstavci sochy transparent s nápisem „Abolish ICE” (Zrušte ICE). Zkratka ICE přitom odkazuje na americkou agenturu pro celní a imigrační kontrolu. Proti té se s nástupem Donalda Trumpa zdvihla vlna protestů především ze strany levicových aktivistů.

Rise and Resist údajně o akci Therese Okoumou nevěděla, žena ji prý provedla na vlastní pěst. Později se však k protestu přihlásila, píše list New York Post.

„Nikomu o svém plánu neřekla. Všechny nás to šokovalo,” uvedl pro newyorský deník další aktivista ze skupiny Jay Walker. Ten navíc uvádí, že na podstavec sochy vylezla aktivistka bez jakéhokoliv jištění a provazu.

Reklama

Doporučované