Hlavní obsah

Policisté ve službách fotbalu a kouzelník „na hniličku“

Foto: Magion149

Přečtěte si webovou verzi Notiček Luďka Mádla, newsletteru o zákulisí českého fotbalu.

Reklama

Seznam Zprávy spouští newsletter, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si první vydání Notiček – pokud se vám budou líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Napadlo vás někdy, jakou nejlepší kvalifikaci můžete nabídnout pro práci ve Fotbalové asociaci ČR, případně na pozici delegáta či rozhodčího? Odpověď bude možná pro leckoho překvapivá. Pro tyhle posty je totiž nadobyčej častou profesí – ať už předchozí, nebo současnou paralelní – práce u policie.

Největší proslulosti dosáhlo v tomto ohledu angažmá Romana Berbra, dnes už bývalého místopředsedy FAČR, v předlistopadovém Sboru národní bezpečnosti, kde se v roce 1979 přesunul do pozice referenta 2. oddělení I. odboru Státní bezpečnosti krajské správy SNB. Mezi estébáky si nadstrážmistr Berbr pobyl toliko rok, než na vlastní žádost služební poměr k 31. lednu 1980 ukončil.

Následně pak bývalý rozhodčí Roman Berbr vybudoval pevnou mocenskou síť v českém fotbale. Ta se ovšem rozechvěla loni v říjnu, když ho příslušníci Národní centrály proti organizovanému zločinu přišli zatknout a obvinit z korupce a defraudace.

Na Strahově jsou tihle elitní detektivové s trochou nadsázky každou chvíli, před čtyřmi lety tam zatýkali i fotbalového bosse Miroslava Peltu. Toho pak následně ve funkci předsedy asociace nahradil další bývalý policista Martin Malík. Sledujete rádi televizní seriál Případy I. oddělení? Tak právě tady, v takzvané pražské „mordpartě“ odhalující pachatele vražd, tedy u vskutku elitního policejního útvaru, Martin Malík krátce pracoval. Pak se přesunul do filmového byznysu, kdy jako marketingový ředitel české pobočky Warner Bros prodával Čechům Pána prstenů či Harryho Pottera. A jeho kritici podotýkají, že smyšlené báje a pohádky nabízí lidem v rámci komunikace FAČR o údajné „postberbrovské“ očistě dodnes.

Přihlaste se k odběru Notiček Luďka Mádla a neujde vám žádné vydání:

Bývalým policistou je také jeden z Malíkových nejbližších spolupracovníků Miroslav Platil, který je ředitelem STES, obchodní firmy FAČR. Mají k sobě velmi blízko, protože Malíkovou manželkou je dcera Platilovy ženy z jejího předchozího vztahu. Jméno Miroslava Platila je dobré příliš nezmiňovat před Petrem Machem, někdejším majitelem Sparty. Ten sice zásadně odmítá výklad, že si před lety spoluprací s Platilem zajišťoval ochranu před zákonem, kdykoli vám ale podepíše, že ho Platil fatálně zklamal coby rodinný přítel nesplácející půjčky. Petr Mach strávil 2,5 roku ve vězení za neproclení auta. Poté, co se jeho vztah s policistou zmedializoval, opustil Miroslav Platil spěšně pozici ekonomického náměstka pražské policie a začal se o to intenzivněji pohybovat ve fotbalovém zákulisí.

Spoustu mužů (a dokonce i žen) zákona najdeme mezi rozhodčími. Ty donedávna řídila komise oficiálně vedená bývalým fotbalistou Jozefem Chovancem. Reálně ji ovšem vedl Martin Wilczek, muž se zkušenostmi z havířovské kriminálky. Dnes už „jen“ delegát, podobně jako jeho kolega z dnes už rozprášené komise Pavel Mareš, který pracuje u středočeské policie dodnes.

Berbr se policisty obklopoval rád. V mnoha ohledech to pro něj při páchání jeho trestné činnosti mohlo být užitečné. Spekuluje se o tom, že o leckteré policejní akci věděl dřív, než se spustila.

Každopádně nezbývá než pevně věřit, že mu ze svých služebních tajemství nikdy nic neprozradil třeba prvoligový sudí Petr Hocek, který u policie pracuje. Na ligové listině sudích najdeme i benešovskou kriminalistku Lucii Ratajovou nebo Zdeňka Vaňkáta. Ten pracoval na kriminálce Prahy 1, dokud ho kolegové neobvinili, že se spolčil s albánským gangem za účelem vyloupení vily pražského politika Rudolfa Blažka. Soud pak Vaňkáta očistil a zprostil obžaloby v plném rozsahu a ten se tak dnes pro změnu soudí se státem o náhradu za měsíce strávené ve vazbě – požaduje více než 9 milionů korun. Instruktorem brněnského Školního policejního střediska byl zase donedávna rozhodčí Robert Hájek. Tedy do doby, než byl obviněn, že si od Berbra vyžádal „povolení zabíjet“ a v utkání Živanice–Vyšehrad pomohl hostům, a to podle kolegů policistů za úplatek 100 000 korun, nebo i vyšší.

A tak bychom mohli pokračovat. Už věříte, že policisté mají k FAČR mnohem blíž, než by se zdálo?

Kouzelník týdne: Milan Hnilička

To si takhle odskočíte na oslavu narozenin teplického kmotra Petra Bendy, tedy pardon, na pracovní schůzku, kterou si jako z udělání naplánujete do hotelu Prince de Ligne, kde ta oslava právě běží, pak si otevřete Blesk plný fotografií – a už jste v průšvihu. Šéf českého sportu Milan Hnilička by o tom po vlastních zážitcích z tohoto týdne mohl napsat román. Už to vypadalo, že po jeho účasti na party, která si s anticovidovými opatřeními hlavu příliš nelámala, bude mít nadále spoustu volného času jakožto nezaměstnaný. Ale nakonec stačilo poslat 50 000 korun na charitu, vzdát se poslaneckého mandátu… A simsalabim, po přímluvě od Miroslava Jansty, předsedy České unie sportu, Hniličkovi funkce předsedy Národní sportovní agentury zůstala.

Zásahy týdne

Návrat fanoušků na tribuny? Hniličkova pozice je oslabena, čísla o nákaze covidem-19 neutěšeně rostou, takže nápady některých fotbalových funkcionářů, jak zkusit vrátit fanoušky na stadiony, asi ještě zůstanou své realizaci vzdálené.

Václav Černý o vážném zranění. Patřil mezi nejslibnější talenty českého fotbalu, zářil v dresu Ajaxu Amsterdam, ale pak přišlo těžké zranění. Sotva se z něj vylízal, přišlo zase. Pocity mladého muže zkoušeného osudem zkoumal v rozhovoru kolega Jaromír Bosák.

Proč se Chelsea rozešla s Lampardem? Kdo se chce vyznat v anglickém fotbale, ten musí poslouchat náš podcast Angličan. Obzvlášť když se v Chelsea mění trenér a Petr Čech k tomu má hodně co povědět.

Co trefili jinde

Víte, co je nenávist? Pokud nefandíte Baníku Ostrava a neprožíváte zášť této komunity vůči pražské Spartě, tak nikoli. Daniel Holzer odvyprávěl nevšední příběh, který může prožít jen fotbalista, co přestupuje z Baníku do Sparty a zpět. (Bez frází)

Fotbalový šíbr v akci. Už tu byla řeč o Romanu Berbrovi. Ten je i s kumpány obviněn, že mimo jiné zpronevěřil takřka 850 000 korun z kasy Plzeňského krajského fotbalového svazu. Kolegové z Deníku zjistili, že peníze už byly vráceny. (Deník.cz)

Zadlužená Barcelona. Víte, co jsou těžké časy? Zeptejte se v FC Barcelona, slavném klubu, kde se i kvůli dopadům covidu-19 nakupily opravdu obrovské dluhy. (Marca)

Tweet týdne

A na závěr ještě tweet týdne. Kdyby český reprezentant Jakub Jankto nehrál fotbal, uživil by se zjevně i jako hvězda sociálních sítí nebo coby kreslíř. Nedávno vzdal poctu basketbalové legendě Kobemu Bryantovi u příležitosti výročí jeho tragické smrti – mrkněte na video.

Vláda hovoří o dalším zpřísňování protipandemických opatření, věřme, že tuzemskou fotbalovou ligu to snad nezastaví. Pokud se jí o víkendu podaří sehrát její 17. kolo, bude mít za sebou polovinu programu. A tím pádem, podle aktuálních regulí, bude možné vyhlásit její výsledky s mistrem či sestupujícími, i kdyby se snad do konce ročníku některé zápasy dohrát nepodařilo.

Doufám, že vás první vydání Notiček bavilo, příště se pokusíme být ještě lepší. Tak zase ve čtvrtek – a díky za přízeň!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované