Hlavní obsah

Policisté ve volbách. Okamurův kandidát přiznal zneužití služebního auta, kriminalista u Starostů čelí kritice pro střet zájmů

Kandidát SPD Tomia Okamury a strážník Michal Švarc přiznal zneužití služebního vozu na předvolební kampaň. Dostal výtku a pokutu.Video: Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kandidát SPD Tomia Okamury na primátora a senátora v Jablonci nad Nisou Michal Švarc, který pracuje jako strážník Městské policie v Rychnově u Jablonce nad Nisou, přiznal, že zneužil služební policejní vůz v rámci předvolební kampaně a bude za to potrestán. Na problém jako první upozornil Seznam.cz.

Článek

Informoval starosta obce Tomáš Levinský s tím, že viníka čeká sankce, konkrétně finanční postih, se kterým strážník souhlasil. Na případ upozornili minulý týden reportéři Seznamu, když publikovali sérii fotografií, která zneužití obecního majetku členy a politiky SPD dokazuje.

„S panem Švarcem jsme to řešili a k pochybení se přiznal. Dostal výtku a finanční trest. A sice padesát procent z osobního ohodnocení na dva měsíce,“ uvedl dnes starosta Rychnova u Jablonce nad Nisou Tomáš Levinský (Rychnováci).

Strážník Michal Švarc i jeho spolustraníci použili policejní vůz k převozu volebních materiálů. K tomu se ostatně přiznal i poslanec SPD za Liberecký kraj a člen předsednictva strany Radovan Vích, který se na přenášení tiskovin podílel.

„Ano. Nepopírám, že jsem pomáhal nakládat volební letáky panu Švarcovi do vozidla Městské policie Rychnova u Jablonce nad Nisou,“ reagoval minulý pátek na dotaz Seznamu poslanec SPD Vích. Ve svém jednání ale nespatřuje jakékoliv pochybení.

Švarc není jediným policistou, který v podzimních volbách kandiduje. Jak upozornil web NášLiberec.cz, do hledáčku médií se nyní dostal i vrchní komisař Odboru hospodářské kriminality u Krajského ředitelství Policie ČR Jiří Zavoral, který usiluje o zvolení do zastupitelstva města Liberec na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK). Přestože Zavoral není členem hnutí a kandiduje jako nezávislý, některé konkurenční strany poukazují na jeho možný střet zájmů.

Kriminalista Jiří Zavoral na písemné otázky Seznamu nereagoval.

Mluvčí Policie ČR v Libereckém kraji Vlasta Suchánková v písemné reakci na otázky Seznamu ohledně možného střetu zájmů kriminalisty uvedla, že, kandidatury policistů nejsou v posledních letech až tak výjimečné. Podle ní můžou kandidovat za předpokladu, že striktně dodržují příslušné zákony.

„Příslušník Policie ČR může za dodržení uvedených podmínek kandidovat ve volbách do zastupitelstva obce a vykonávat funkci člena zastupitelstva obce. Aktivní účast příslušníka ve volbách na kandidátce politické strany nebo hnutí (např. prostřednictvím svých vyjádření na sociální síti) nenaplňuje činnost ve prospěch politické strany nebo hnutí, pakliže se příslušník vyjadřuje ke svým povolebním záměrům, kdy tak činí z pozice nezávislého kandidáta, případně kandidáta bez politické příslušnosti, byť na kandidátce politické strany nebo politického hnutí,“ sdělila policejní mluvčí Suchánková.

Podle zákona, který v obecné rovině kandidaturu příslušníka Policie ČR upravuje, nelze činnost člena zastupitelstva obce jednoznačně považovat za výkon činnosti ve prospěch politické strany nebo hnutí, protože jeho mandát je mandátem reprezentativním. Samotný fakt, že příslušník bezpečnostního sboru byl zvolen (popř. kandiduje) do zastupitelstva obce za určitou politickou stranu nebo hnutí, neznamená automaticky, že bude vykonávat činnost v jejich prospěch.

Policista zároveň musí dodržovat mlčenlivost a povinnost nezneužívat informace nabyté ve výkonu služby ve prospěch svůj nebo jiných osob.

Reklama

Doporučované