Hlavní obsah

Policisté z krajů nechtějí hlídat Hrad. Karlovarští už si vymohli výjimku

Policisté už nechtějí sloužit na Hradě.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Policisté, kteří posilují ochranu u sídla prezidenta, inkasovali za rok na odměnách a dalších bonusech dohromady přes šest milionů korun.

Článek

Už víc než rok zastaví bezpečnostní rámy každého, kdo si chce prohlédnout zblízka sídlo českého prezidenta. Bezpečnostní opatření vyhlášená loni vedením Pražského hradu však zatěžují i policii. Musí kvůli nim do hlavního města každého čtvrt roku nasazovat desítky policistů z regionů.

A z některých krajů už nechtějí své muže na Hrad posílat.

První změna již nastala pro policisty z Karlovarského kraje. Ti, jak Seznamu potvrdil zdejší policejní ředitel Petr Macháček, nemusí od začátku října posílat do Prahy tolik policistů jako dříve.

Karlovarským se služby jejich mužů na Hradě nelíbí zejména proto, že i bez nich nemají dostatek policistů. A posilování Prahy personální potíže jenom zvětšuje.

Na Karlovarsku má chybět sto policistů

Podle tabulek by v tomto regionu mělo sloužit 1331 policistů, šéf karlovarských policejních odborů Vilém Šulcek uvedl, že k úplnému stavu jich bude na začátku prosince chybět zhruba stovka.

A tak podle něj mají třeba některá místní oddělení problémy se skládáním směn a kupí se jim přesčasy.

Jenže posílat policisty do Prahy nechtějí prý i z dalších regionů. „Shodou okolností jsme asi před 14 dny měli zasedání výboru. Ozvali se prakticky ze všech krajů, že i oni musí vysílat své lidi na posílení, takže i pro ně by to byla úleva,“ prohlásil předseda policejních odborů Milan Štěpánek.

Není to tak ale všude, třeba policejní šéf z Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel říká, že jeho lidé s výpomocí na Pražském hradě problém nemají.

„Nezaznamenal jsem žádná negativní stanoviska. Naopak. Musím říct, že je hodně žádostí policistů, kteří tam šli na výpomoc a vrátili se, tak si podali žádost, že tam chtějí sloužit natrvalo,“ uvedl Kužel.

Bývalý policejní prezident Martin Červíček pak mluví o tom, zda je vůbec nutné, aby tolik policistů okolí Pražského hradu hlídalo.

„Bohužel, pokud nejsou zejména uvnitř policie dostatečně odůvodněné úkoly, které policisté mají vykonávat, dochází k rozladění a nespokojenosti s podobným posilováním především u regionálních šéfů policie, kteří mají plno důležitých úkolů při zajištění bezpečnosti také v regionech,“ řekl Červíček, který je po odchodu od policie náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje.

Ředitel administrativní sekce Hradu Jan Novák uvedl, že se letos v létě ptali jednotlivých bezpečnostních složek, zda dál trvají důvody pro kontroly návštěvníků Hradu. Jejich odpověď byla, že ano. Podle Nováka přibylo také policistů, aby se netvořily fronty u bezpečnostních kontrol. Dnes tak hlídá okolí Hradu každý den 39 policistů.

Seznam díky údajům, které získal od policejního prezidia, také spočítal, na kolik již přišla ochrana Pražského hradu. Policisté totiž inkasují za tříměsíční výpomoc příplatek 6 tisíc korun. Každý může také dostat denně příspěvek na jídlo od 75 do 175 korun podle délky směny. Ke svému platu inkasují i měsíčně odměny v řádu tisíců korun. Za tohle všechno tak stát podle propočtu zaplatil již nejméně 6,1 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované