Hlavní obsah

Policisté zatím otočili 17 tisíc aut, denně provedou kolem 100 tisíc kontrol

Foto: Jan Mihaliček

Policejní kontroly na hranicích okresů by měly probíhat ještě minimálně do 21. března.

Reklama

Za první dva týdny, kdy platí opatření omezující pohyb mezi okresy, odepřely hlídky vstup do sousedního okresu více než 17 000 vozidel. Celkem policisté provedli téměř 1 500 000 kontrol dodržování všech protiepidemických opatření.

Článek

Každý den teď provedou policisté kolem 100 000 kontrol dodržování všech zavedených opatření proti šíření koronaviru. Před omezením pohybu to bylo zhruba 10 000 kontrol denně. Jen za poslední dva týdny jich policisté provedli celkem 1 469 904. Tyto kontroly zahrnují jednotlivé lidi, auta či hromadné dopravní prostředky překračující hranice okresu. Týkají se i dodržování zákazu pro restaurace.

Pokud se týká omezení pohybu, hlídky policistů, vojáků a celníků dosud odepřely vstup do okresu celkem 17 435 vozidlům.

„Nejčastěji lidé cestují do zaměstnání. Co se týče výmluv, setkáváme se s tím, že lidé si chtějí jet nakoupit. Stále platí, že jsou lidé velmi dobře připraveni, nekonfliktní a spolupracují,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Policie ČR Ondřej Moravčík.

Celkový počet kontrolovaných vozidel Policie ČR nekonkretizuje, ačkoli za první den, kdy platilo omezení pohybu mezi okresy, číslo uvedla. Je tomu tak proto, že formuláře policejních kontrol nespecifikují přesně, koho kontrolují.

„V průměru jsme před 1. březnem dělali zhruba 10 až 11 000 kontrol za den. Teď jich děláme přibližně okolo 100 000. To znamená, že naším kvalifikovaným odhadem bychom mohli denně zkontrolovat přibližně 90 000 vozidel,“ říká Moravčík.

Moravčík vysvětluje, že podobně to je i v případě kontrol prostředků hromadné dopravy: „Prostředky hromadné dopravy se běžně kontrolují. Pokud v autobuse pojede například 25 lidí, tak se kontrolou vykáže 25 lidí, nikoli jeden autobus.“ Podobně to je i při kontrole restaurací nebo barů.

Policie od loňského března provedla téměř čtyři miliony kontrol, zda lidé protikoronavirová nařízení dodržují. Zjistila téměř 115 000 přestupků, ze kterých většinu řešila domluvou. Na letošek připadá více než 57 000 přestupků. V téměř 40 000 případech šlo o porušení nařízení Ministerstva zdravotnictví – tedy o nedostatečné zakrytí nosu a úst a později nenošení respirátorů či nanoroušek. Celkově za nedodržování opatření policisté udělili okolo 30 000 pokut.

Reklama

Doporučované