Hlavní obsah

Policistka zastřelila černocha u Minneapolisu zřejmě omylem

Foto: Profimedia.cz

Pořádkové síly u policejní stanice v městečku Brooklyn Center.

Reklama

V americkém městě Brooklyn Center pokračovaly druhou noc v řadě protesty poté, co policistka zřejmě omylem zastřelila černošského mladíka při silniční kontrole. Během policejního zásahu vyšlo najevo, že je na muže vydán zatykač.

Článek

Na předměstí amerického města Minneapolis se již druhý večer v řadě střetly pořádkové síly s demonstranty, kteří protestují po policejním zásahu, při němž zemřel černošský mladík Daunte Wright. Dvacetiletého muže zastavila v neděli odpoledne policie při silniční kontrole, během které vyšlo najevo, že je na něj vydán zatykač. Policisté se proto pokusili vzít mladíka do vazby, ten se ale bránil, až došlo k osudné střelbě. Z posledních informací ovšem vyplývá, že policistka Wrighta zastřelila omylem.

Během pondělního dne bylo zveřejněno video z kamery, kterou nosí zasahující policisté na těle. „Věřím, že policistka měla v úmyslu použít svůj taser, místo toho ale vystřelila na pana Wrighta kulkou,“ okomentoval situaci po zveřejnění videa Tim Gannon, náčelník brooklynského policejního oddělení. „Z toho, co jsem viděl, a z reakce a úzkosti policistky ihned poté se mi zdá, že šlo o náhodné vypálení, které mělo za následek tragickou smrt pana Wrighta.“

Gannon odkazuje na okamžiky, které jsou ze záběrů patrné a které popisuje list The New York Times. Podle videa z kamer totiž policistka ještě před výstřelem opakovaně křičí slovo „taser“, což je upozornění, které varuje před použitím daného zařízení. Po osudném okamžiku, kdy dojde k výstřelu pravou zbraní, je možné slyšet slova šoku: „Do p*dele. Právě jsem ho zastřelila.“

Protesty vypukly hned v neděli krátce po incidentu, na policejní stanici pochodovaly stovky demonstrantů. Někteří házeli po policistech kameny či zápalné lahve a ničili policejní auta, pořádkové síly proto dav následně rozehnaly s použitím slzného plynu.

Místní úřady následně vyhlásily noční zákaz vycházení v širším okolí Minneapolisu a přidruženém městě St. Paul. I přesto se v pondělí večer před policejní centrálou v Brooklyn Center opět shromáždily stovky lidí. Zatímco pořádkové síly utvořily ochrannou linii před policejní stanicí, protestující provolávali hesla „Policisté zabijáci“ a „Spravedlnost pro Daunteho“. Demonstranti po policistech opět házeli lahve, kameny a další předměty.

Policie asi hodinu a půl po začátku zákazu vycházení, který začal platit v 7 hodin večer místního času, znovu nasadila slzný plyn a použila rovněž zábleskové granáty. K pořádkovým silám se připojila i minnesotská Národní garda. Někteří protestující házeli patrony se slzným plynem zpět na policisty a vrhali mezi ně rovněž dělobuchy. Na místo nakonec dorazil i starosta města Mike Elliot, který se pokoušel situaci uklidnit. Demonstrantům slíbil, že incident bude důkladně vyšetřen.

Několik obchodů poblíž policejní stanice bylo zdemolováno. Kolem dvanácté večer místního času na místě zůstalo jen pár desítek protestujících, kteří se nakonec rozešli. Několik lidí bylo zatčeno, přesný počet není znám, uvádí americký deník The New York Times.

Podle deníku v pondělí vypukly také dva oddělené protesty ve městě Portland, které leží v americkém státě Oregon. Demonstranti protestovali proti policejnímu násilí a zapálili svíčky za mrtvého mladíka. Po západu slunce pochodovalo asi 250 lidí na tamní policejní stanici.

Minnesotské úřady nakonec v pondělí identifikovaly zasahující policistku jako Kim Potterovou. Momentálně je mimo službu. Minnesotský deník The Star Tribune uvedl, že osmačtyřicetiletá Potterová je u policie od roku 1995 a v minulosti pracovala i u vyjednavačského týmu.

Americký deník The New York Times uvádí, že splést si paralyzér s pistolí sice není běžné, ale k podobným incidentům už v minulosti došlo. Naposledy v roce 2019 v Pensylvánii, kde policista omylem střelil neozbrojeného muže poté, co vykřikl slovo „taser“. Stejně tak tomu bylo i v roce 2018 v Kansasu a v roce 2015 v Oklahomě, kde policista neozbrojeného muže omylem usmrtil. V roce 2001 až 2009 došlo k devíti podobným incidentům.

Nejznámější je případ z roku 2018, kdy policista při převozu omylem zastřelil neozbrojeného černošského muže. K tragédii došlo v kalifornském Oaklandu na Nový rok. Policista, který nechtěně zastřelil Oscara Granta zatímco ležel na zemi, nakonec strávil jedenáct měsíců za mřížení za neúmyslné zabití.

V oblasti Minneapolisu je napjatá situace kvůli soudu s americkým policistou Derekem Chauvinem, jehož rukou zemřel při policejním zásahu Afroameričan George Floyd.

Reklama

Doporučované