Hlavní obsah

Policistku, která zastřelila v USA černocha, obvinili ze zabití

Foto: Profimedia.cz

V americkém městě Brooklyn Center pokračovaly protesty čtvrtý den v řadě.

Reklama

Bývalá policistka Kim Potterová, která v neděli údajně omylem zastřelila černošského mladíka Daunteho Wrighta, čelí obvinění ze zabití. V případě odsouzení jí hrozí 10 let za mřížemi a vysoká pokuta.

Článek

Okresní prokurátor Pete Orput ve středu obvinil policistku Kim Potterovou, která postřelila černošského mladíka Daunteho Wrighta, ze zabití. V případě odsouzení jí hrozí až desetileté vězení a pokuta ve výši 20 tisíc dolarů (430 tisíc korun).

Potterovou po oznámení prokurátora zatkla policie. O několik hodin později byla propuštěna na kauci ve výši 100 tisíc dolarů (přes 2 miliony korun). Před soudem by se měla poprvé objevit ve čtvrtek prostřednictvím Zoomu. Prokuratura musí prokázat, že se Potterová provinila „z nedbalosti“ a její zásah byl „nepřiměřeně riskantní“, uvedla agentura Reuters.

Bývalý šéf místní policie Tim Gannon, který kvůli incidentu spolu s policistkou rezignoval, uvedl, že Potterová si při zásahu spletla zbraň s paralyzérem.

Právní zástupce rodiny Wrightových v reakci na obvinění uvedl, že při osudném policejním zásahu došlo k „úmyslnému, záměrnému a nezákonnému použití síly“. „Žádné odsouzení Wrightovým nevrátí milovaného člena jejich rodiny,“ dodal advokát. „Veterán, který má za sebou 26 let ve službě, by měl znát rozdíl mezi paralyzérem a střelnou zbraní. Kim Potterová popravila Daunteho kvůli dopravnímu přestupku a zatykači, který byl vydán za méně závažný trestný čin.“

Zastřelení černošského mladíka vyvolalo v městečku Brooklyn Center, kde k incidentu došlo, vlnu nepokojů. Ve středu večer se k opevněnému policejnímu oddělení opět vydaly stovky demonstrantů.

Někteří protestující začali po setmění po policistech házet lahve s vodou a další předměty. Desítky policejních těžkooděnců a také členové Národní gardy prohlásili shromáždění za nezákonné v 9 hodin večer, asi hodinu předtím, než začal platit zákaz vycházení. Demonstranty postupně rozehnali za pomoci pepřových sprejů, zábleskových granátů a nesmrtících projektilů na rozhánění demonstrací. Podle některých amerických médií bylo včera večer zatčeno přes 20 lidí.

Daunte Wright zemřel poté, co jej v neděli zastavila policejní hlídka kvůli podezření ze spáchání dopravního prostředku. Zasahující policisté během prohlídky zjistili, že je na mladého muže vydán zatykač, a pokusili se ho proto zadržet. Wright s policisty nespolupracoval a pokusil se nasednout zpět do svého auta, načež padl osudný výstřel. Mladík poté ujel několik bloků a s autem havaroval. Po nehodě byl prohlášen za mrtvého.

V oblasti Minneapolisu je už několik týdnů velmi napjatá atmosféra kvůli soudnímu procesu s bývalým policejním důstojníkem Derekem Chauvinem, jehož rukou zemřel Afroameričan George Floyd. Rodina zavražděného Floyda v úterý vyjádřila podporu Wrightovým a požadovala konec policejního násilí vůči neozbrojeným Afroameričanům.

Reklama

Doporučované