Hlavní obsah

Policistu z Berbrovy aféry ještě mimo službu nepostavil. Popřál mu vše nej

Foto: Profimedia.cz

Leoš Tržil, šéf Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje, zatím neví, zda obviněného sudího a zároveň policistu Roberta Hájka postaví mimo službu. Zatím mu na sociální síti poblahopřál k narozeninám.

Reklama

Robert Hájek je obviněn, že měl co do činění s fotbalovým úplatkem. Hájek je přitom policistou. Ačkoli je trestně stíhán od 16. října, jeho šéf Leoš Tržil ho dosud nepostavil mimo službu. Popřál mu zato na Facebooku k narozeninám.

Článek

Robert Hájek patří mezi 20 osob, kterým byla policií sdělena obvinění v třeskuté fotbalové aféře, jejíž hlavní postavou je Roman Berbr, bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR. V kauze jde o manipulace fotbalových zápasů, úplatky, tlak na postupy a sestupy rozhodčích mezi různými úrovněmi soutěží. A také o možnou defraudaci 850 000 korun z pokladny krajského fotbalového svazu v Plzni.

Roberta Hájka se týká obvinění spojené s třetiligovým utkáním Živanice-Vyšehrad (1:2), které se hrálo loni v červnu. Podle policejního dokumentu, který citoval web lidovky.cz, mělo utkání ještě dohru: „Před hlavním vchodem do sídla FAČR předal Roman Rogoz cestou Jana Hořejšího, sekretáře Řídící komise pro Čechy, za takto ovlivněný zápas Robertu Hájkovi plnění ve formě finanční hotovosti ve výši nejméně 100 000 Kč, které Robert Hájek přijal jako odměnu za ovlivnění zápasu.“

Obvinění z trestné činnosti sdělili Robertu Hájkovi policisté z ústecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu již 16. října.

A sdělovali ho vlastně kolegovi, protože Robert Hájek je taktéž policistou. Pracuje jako instruktor na Školním policejním středisku v Brně.

V případě, že má policista sám problém se zákonem, bývá častým postupem, že je okamžitě postaven mimo službu. Velké množství policistů z tohoto důvodu sedí takto doma mnohdy až několik let, do pravomocného vyřešení případu, s platem kráceným obvykle na 50 procent.

Žádný závazný postup ovšem v takovýchto případech předepsán není. Záleží na posouzení nadřízených, zda právě tento postup u konkrétní osoby a případu zvolí, či nikoli. Robert Hájek je obviněn již tři týdny a jeho šéf, brigádní generál Leoš Tržil, ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, dosud v jeho případě nerozhodl.

Zato Hájkovi ve středu na Facebooku pogratuloval k jeho narozeninám. A přidal i čtyřlístek. Patrně pro štěstí.

Foto: Repro

Šéf jihomoravské policie Leoš Tržil popřál včera na Facebooku k narozeninám trestně stíhanému policistovi Robertu Hájkovi.

„Robert Hájek? Ano, to budu rozhodovat já,“ připustil dnes Leoš Tržil v krátkém telefonátu s reportérem Seznam Zpráv. A vysvětlil aktuální stav věcí: „Zadal jsem právníkům, aby zanalyzovali text obvinění Roberta Hájka. Zkoumá se, zda by skutečnosti, které jsou tam popsány, mohly mít vliv na výkon jeho služby u Policie ČR.“

Na dotaz ohledně gratulace na Facebooku pak Tržil odvětil: „To snad můžu, ne?“

V minulosti byl Leoš Tržil služebně zařazen i jako celorepublikový ředitel dopravní policie.

Robert Hájek patří každopádně mezi osoby velmi blízké Romanu Berbrovi, ten byl podle informací Seznam Zpráv dokonce hostem na jeho svatbě.

Foto: Profimedia.cz

Robert Hájek působil coby rozhodčí i na prvoligové scéně. Na snímku z roku 2008 ukazuje Petru Gabrielovi a Tomáši Verbířovi, kapitánům Žižkova a Teplic, jak si nacvičil los.

Hájek se angažuje jako místopředseda oddílu v klubu TJ Rajhradice, který hraje na jižní Moravě I. A třídu. Hájek je tu místopředsedou oddílu. A je též zastupitelem v obci.

Z Rajhradic ovšem vedou zajímavé linky opět zpátky do Školního policejního střediska, které najdete v Brně na Horní ulici. Jak už jsme zmínili, Robert Hájek tu pracuje jako instruktor.

Šéfem tohoto Školního policejního střediska je pak Jiří Pazourek, který ve fotbalovém klubu z Rajhradic zastává roli vedoucího A-mužstva. „Ano, o případu Roberta Hájka samozřejmě vím. Je to v řešení,“ podotkl Jiří Pazourek do telefonu.

Za Rajhradice hrává několik policistů, které sem jak nové „rekruty“ nasměroval ze Školního policejního střediska, kde pracuje, právě Robert Hájek. Ale v klubu působí třeba i bývalý reprezentant Mario Holek, jemuž pokračování ve vrcholové ligové kariéře neumožnil jeho zdravotní stav.

Na soupisce Rajhradic pak coby hráče najdeme i Lukáše Raplíka, který nás znovu vrátí do berbrovské aféry, kvůli níž se Robert Hájek ocitl v problémech.

Když se totiž vrátíme k utkání Živanice-Vyšehrad (1:2), zjistíme, že se na něj Roman Berbr, tehdejší vyšehradský sportovní ředitel Roman Rogoz a také Robert Hájek důkladně připravovali. Hájek chtěl totiž po Rogozovi, aby měl v Živanicích po ruce ty správné asistenty.

Muži ve dvou či více rolích

Robert Hájek

instruktor Školního policejního střediska Brně

+ rozhodčí obviněný v aféře spolu s Romanem Berbrem

+ místopředseda TJ Rajhradice

+ člen obecního zastupitelstva v Rajhradicích

Jiří Pazourek

velitel Školního policejního střediska v Brně

+ vedoucí A-týmu fotbalistů TJ Rajhradice

Lukáš Raplík

hráč TJ Rajhradice

+ asistent rozhodčího, kterého si Hájek s Berbrovou pomocí vyžádal na „cinknuté“ utkání Živanice-Vyšehrad

„Berbr udělil dne 15. května 2019 telefonicky pokyn Václavu Kohoutovi, členovi Komise rozhodčích pro Čechy, který rozepisoval nominace rozhodčích na jednotlivá utkání, ačkoliv k tomuto neměl z titulu své funkce oprávnění, aby na výše uvedené utkání nominoval jako hlavního rozhodčího Roberta Hájka a dále asistenty rozhodčích Lukáše Raplíka a Gabrielu Hanákovou,“ uvedli vyšetřovatelé v obvinění podle serveru lidovky.cz.

To znamená, že s praporkem podél postranní čáry běhal v „cinknutém“ utkání chlapík, který hrává za Rajhradice, kde je Robert Hájek klubovým místopředsedou. Na tom jistě není nic trestného či špatného. Problematické je, že byl podle policie zápas spojen s úplatkem a že tehdejší místopředseda asociace intervenoval u komise rozhodčích pro ČFL a divize, aby se pro inkriminované utkání měnilo nasazení sudích.

Jak tato rozhodcovská komise při Řídící komisi Čechy, tak komise Chovancova pro ligové soutěže byly kvůli aféře rozpuštěny. Ligové soutěže bude do konce kalendářního roku obsazovat sudími provizorní triumvirát Tomáš Bárta, Jiří Kureš, Jan Zahradníček. „Česká“ komise dosud přeobsazena nebyla, ale vzhledem k tomu, že na této úrovni už se v tomto kalendářním roce soutěže hrát nebudou, není tu naspěch.

Zajímavé je, že ač Moravan, pískal Robert Hájek v posledních letech právě soutěže spadající pod Řídící komisi Čechy. Z listiny pro profesionální fotbal byl vyřazen a doma na Moravě už jako Berbrův muž neměl důvěru.

A tak ho do svých soutěží s otevřenou náručí přijala Řídící komise Čechy, a to v době, kdy ji řídila Dagmar Damková, Berbrova manželka. A při jejích častých cestách po světě tu měl velké slovo další Berbrův „pobratim“, člen výkonného výboru FAČR Michal Blaschke, šéf Pardubického krajského fotbalového svazu.

Po vypuknutí aféry se svého členství ve výkonném výboru FAČR a dalších volených fotbalových funkcí ve FAČR vzdali jak Roman Berbr, tak i Dagmar Damková.

Reklama

Doporučované