Hlavní obsah

Polička chystá opravu náměstí Bohuslava Martinů, je u jeho rodného kostela

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Polička opraví na dvě etapy náměstí Bohuslava Martinů, odkáže tím i na skladatele, který se ve městě narodil. Zobrazí ho socha malého chlapce, který běží s housličkami domů - do věže kostela sv. Jakuba, kde se narodil a bydlel.

Článek

Nedávno skončila nákladná rekonstrukce novogotického kostela svatého Jakuba, město proto začalo zvažovat, že promění i přilehlé náměstí Bohuslava Martinů, které je také v centru. Ve věži kostela se skladatel narodil. „Jsme ve fázi, kdy proběhlo několik prezentací. Lidé to podporují. Teď hledáme projektanta, mohl by to získat architekt Přemysl Kokeš, který je autorem návrhů náměstí Palackého a přilehlých ulic,“ řekl starosta Jaroslav Martinů (ODS).

V příštím roce by v rozpočtu mohla radnice vyčlenit na první etapu deset až 15 milionů korun, celkové náklady budou kolem 25 milionů korun. Náměstí má 3500 metrů čtverečních. „Pokud stihneme projekt, v této době příští rok bychom mohli začít. Když budou dotace, uděláme všechno pro to je získat. Jsme ale rozhodnutí do toho jít i za naše peníze. Optimální by to i z hlediska provozu bylo dělat dva roky,“ řekl Martinů.

Autory návrhu proměny náměstí Bohuslava Martinů jsou architekti Přemysl Kokeš a Zuzana Ambrožová. Chtějí vytvořit prostor, kde se lidé budou rádi zdržovat. Navrhli vysadit 33 stromů, udělat amfiteátr, místa pro piknik či kulturní akce a kašnu. Z fontány by měla voda téct potůčkem až do Riegrovy ulice. Voda připomíná jedno z nejznámějších děl Bohuslava Martinů, Otvírání studánek.

Bývalé královské město město letos dokončuje desátou etapu oprav hradebních ulic, předtím opravovalo Palackého náměstí v historickém centru.

Reklama

Doporučované