Hlavní obsah

Polička připravuje úpravu lesoparku Liboháj na rekreační příměstský park

Ilustrační snímek.

Reklama

Z iniciativy skupiny místních obyvatel již vznikl koncept architektonicko – krajinářské studie, kterou město zaplatilo. Veřejnost se s ní bude moci seznámit 24. června.

Článek

Úpravy vycházejí z veřejné debaty, která se uskutečnila minulý rok. „Jsou tam nějaké nosné body, které architektka vyzdvihla, že si přeje, aby Liboháj otevřely a nasály do něj život. Potom je spousta dílčích bodů, které budou vznikat podle zájmu skupin a spolků,“ uvedl Jakub Kastner z občanské iniciativy Fénix Polička.

Občanská iniciativa navrhla do Liboháje například cyklotrailové tratě, obnovu amfiteátru, altánek, vyhlídku nebo vytvoření tůní a mokřadů. Mezi návrhy jsou i dětská hřiště v přírodním stylu, smyslový bosý chodníček, galerie pod širým nebem, výběhové schody či jógový palouček a šachový stolek. Kompletní seznam nápadů je na webu iniciativy.

„Studie je ideový dokument, na který budu navazovat dílčí projekty. V první řadě bude zřejmě nutné doplnit cestní síť,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Jiří Coufal.

Liboháj má statut hospodářského lesa. Pro přeměnu na příměstský park bude nutné změnit formální funkci některých ploch. „Když se letos nenajdou nějaké peníze, naběhne tam Fénix s krumpáči a postavíme alespoň bosou stezku. Někdo se možná chytne a udělá něco dalšího,“ uvedl Kastner.

Vedení Poličky je plánu iniciativy příznivě nakloněno. „Je to pojato velkoryse, nicméně je nezbytné, aby se vše uskutečnilo v etapách. Jsou navrženy tři, rozložené do několika let. Shoda je na tom poměrně široká, uvidíme, jestli nám rozpočet na příští rok dovolí začít první část,“ řekl starosta Poličky Jaroslav Martinů (ODS). Liboháj v posledních letech utrpěl rozšířením kůrovce, mnoho napadených stromů se muselo pokácet, vytěžilo se asi 5000 metrů krychlových dřeva. Podle Martinů to ale dává příležitost plánovat novou výsadbu tak, aby nekolidovala s budoucí proměnou lesoparku.

V lokalitě v zimě funguje sjezdovka s vlekem ze Šibeničního vrchu. Na vrcholu bývalo ve středověku i později popraviště.

Reklama

Doporučované