Hlavní obsah

Politici a Euro. Kdo z nich má fotbal opravdu rád a kdo se jen ukazuje

Fotbal a svět politiky či diplomacie mají k sobě blíž, než by se mohlo zdát. Nevěříte? Pusťte si ve videu další díl série Jedeme na Euro.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jindřich Šídlo vypráví, jak se pokopal s Joschkou Fischerem. Europoslanec Alexandr Vondra zase s „Mejlou“ Hlavsou chodíval na Bohemians. Série Jedeme na Euro nabízí netradiční pohled na fotbal.

Článek

Jsou politici, kteří na lidové oblibě fotbalu parazitují. Ale i tací, kteří ho skutečně zbožňují. A také o nich je tento díl videosérie Jedeme na Euro.

Fotbal milovali a milují například premiéři Stanislav Gross či Jiří Paroubek. Z pravicové části politického spektra pak někdejší ministr obrany či zahraničních věcí Alexandr Vondra, dnes europoslanec.

„Lásku ke Slavii jsem zdědil v rodině. Ale v dobách undergroundu jsem s Mejlou Hlavsou občas zašel i na Bohemku, které fandili Plastici,“ vzpomíná Vondra na éru totalitního Československa.

V rozhovoru s Jindřichem Šídlem se dostali i k tématu současné fotbalové Slavie, kterou vlastní čínská státní firma Citic.

„Ne, čínské peníze ve Slavii mi nevadí. Bezpečností a geopolitikou se zabývám celý život. Určitě si s Číňany nebo s Rusy nemáme zahrávat v tom smyslu, abychom byli vydíratelní. Nemáme si pustit Huawei do našeho „nervového“ systému a Rusy nemáme nechat kontrahovat jadernou elektrárnu. Ale ve fotbale mi takováto spolupráce nevadí, to jsou dobře utracené čínské peníze," říká Alexandr Vondra.

Ten v roce 1997 organizoval i fotbalové utkání, ve kterém se v Bonnu u příležitosti schválení Česko-německé deklarace utkali právě němečtí a čeští politici a novináři.

Vítězná branka českého týmu padla po přihrávce Jindřicha Šídla, který o tom i po letech samozřejmě rád vypráví. Stejně jako historku, jak se ve středu pole pokopal s budoucím německým ministrem zahraničí Joschkou Fischerem.

Zajímá vás, komu Jindřich Šídlo přihrál na vítězný gól? Co s tím měl společného Marek Dalík? Proč Joschka Fischer výkřikem přerušil bezpečnostní konferenci o Kosovu? Který člen vlády se snažil ovlivnit výsledek utkání mezi týmem Ministerstva zahraničí a diplomatickým sborem v Praze? Zajímá vás, jak útočí Černínské lvice? Pusťte si rozhodně video pod titulkem tohoto článku.

Reklama

Doporučované